Categoria DolorEl dolor cervical és una afecció freqüent. S’estima que un 30-40% de la població presentarà aquest tipus de dolor en algun moment de la seva vida.

Portar un pes a les espatlles moltes vegades deixa de ser una expressió metafòrica i es converteix en una dolorosa realitat física. I és que aquesta zona es pot considerar com la més sensible de la nostra columna vertebral a causa de la gran mobilitat a què està sotmesa, a la seva escassa protecció i al gran volum i pes del cap.

El dolor cervical, tècnicament conegut com a cervicàlgia, pot ser agut o crònic i se sol irradiar cap a zones properes: espatlles, braços i mans. De fet, moltes vegades, aquest dolor és tan intens que fins i tot impedeix descansar correctament a la nit.

La cervicàlgia, tot i que no és greu, pot resultar molt molesta i incapacitant. Pot tenir l’origen en qualsevol estructura del coll, inclosos els músculs, els nervis, les vèrtebres i fins i tot els discos intervertebrals. El símptoma principal és el dolor, però també pot comportar dificultat per bellugar el coll (coll rígid). A més, si en aquest dolor estan implicats els nervis, també es pot notar entumiment, formigueig i debilitat als braços i a les mans.

Algunes dades d’interès

  • El dolor cervical és més freqüent en dones que en homes.
  • En els joves i persones de mitjana edat sol ser degut a sobrecàrregues musculars, problemes posturals o com a seqüela d’un accident de trànsit o esportiu.
  • Per sobre dels 60 anys la causa sol ser una artrosi cervical, i augmenta la prevalença en homes.
  • En infants menors de 8 anys les malalties de l’esquena són excepcionals, però incrementen la seva freqüència a partir dels 10 i, a Espanya, entre els 13 i 15 ja les han patit el 51% dels nois i el 69% de les noies. Un dels factors desencadenants és la càrrega de la motxilla escolar. El pes de la motxilla no ha de superar el 10 o 15% del pes corporal, d’acord amb l’edat, constitució i estat físic de cada infant.

XF recomana: Aprèn a cuidar l’esquena dels nens i nenes en edat escolar amb El Còmic de l’Esquena.

La campanya “Prevención de los dolores de espalda en los escolares” comprèn l’edició del monogràfic gratuït El Còmic de l’Esquena, que ensenya què fer per a tenir una esquena sana des de la infància i adquirir hàbits saludables. En ell, el Doctor Esquena mostra als alumnes els hàbits més efectius per a cuidar la columna vertebral i evitar l’aparició de dolors d’esquena, així com què fer si apareix el dolor per a reduir el seu impacte i durada.

Causes del dolor cervical: ordinadors, telèfons i bosses de la compra

Una bona part dels dolors i les molèsties a la zona cervical estan produïts pel ritme de vida actual, que fa que s’acumuli tensió a tota l’àrea del coll, especialment als músculs trapezis.

Els principals factors causants d’aquesta sobrecàrrega muscular estan perfectament identificats:

  1. El temps que passem davant l’ordinador en què s’agafen postures incorrectes que repercuteixen en la tensió cervical.
  2. La inclinació del cap que fem a l’hora de parlar per telèfon forçant els músculs de la zona cervical.
  3. Les professions especialment sedentàries se’n ressenten fàcilment a l’hora de fer un treball més dur de l’habitual.
  4. Els oficis que exigeixen una gran sobrecàrrega en treballar moltes hores amb el coll inclinat cap endavant (modistes, mecanògrafs i persones que treballen en cadenes de muntatge), ja que se sotmet aquesta musculatura a un esforç major que la seva resistència.
  5. Transportar bosses d’un o dos quilos durant uns quants minuts es tradueix en molèsties al coll i formigueig a les mans. Una cosa tan quotidiana com fer la compra pot repercutir negativament.
  6. Problemes de caràcter emocional, especialment en individus sotmesos a una situació d’estrès o a circumstàncies traumàtiques, o en persones que presenten dificultats per relaxar els músculs fins i tot durant les hores de son.

La Síndrome de la Fuetada Cervical

Una de les causes més freqüents de patologia cervical és l’anomenada Síndrome de la Fuetada Cervical (SFC), una lesió del coll provocada per un accident de cotxe, un xoc en esports de contacte o també en llançar-se a l’aigua.

Es tracta d’una lesió per acceleració-desacceleració. Després d’un xoc o d’una frenada brusca, el cap va endavant o enrere i després cap al costat contrari. És una patologia benigna molt freqüent amb molta rellevància sobre la qualitat de vida. Provoca dolor vertebral continu, més agut a la nit i que s’intensifica amb els canvis de postura; tensió i cremor a la zona, a més de mal de cap, trastorns visuals i sensació de fatiga crònica. Per prevenir-ho, dins dels vehicles és important utilitzar el cinturó de seguretat, col·locar correctament el reposacaps (inclinat endavant i amb la vora superior a l’alçada del límit superior del crani), dur el seient poc inclinat i, en el cas dels nens, l’ús de cadiretes homologades.

La importància d’un bon diagnòstic

Encara que es tracta d’una patologia que no sol ser greu, cal anar al metge si:

  • el dolor al coll s’allarga més d’una setmana, sense remetre a pesar del tractament
  • està associat a febre i mal de cap
  • la rigidesa del coll és tan important que no s’arriba a tocar el pit amb la barbeta
  • va acompanyat de formigueig, entumiment o debilitat al braç o la mà
  • presenta inflamació a les glàndules o protuberàncies al coll
  • el dolor ha aparegut després d’una caiguda, un cop o una lesió

En aquests casos el metge o fisioterapeuta determinarà quines són les possibles causes, examinarà la zona manualment i si s’escau, sol·licitarà una prova radiològica complementària.

Per al diagnòstic es recorre a les radiografies simples, que aporten informació sobre l’estat en què es troba l’os i l’alineació de la columna vertebral, i a les ressonàncies magnètiques, molt útils per comprovar si hi ha problemes en els discs.

Dolor cervical? Què podem fer des de casa?

El tractament terapèutic, sigui rehabilitador o farmacològic, té l’objectiu d’eliminar el dolor i disminuir la rigidesa del coll. En general, el 80 % de les cervicàlgies milloren en menys de tres setmanes, independentment del tractament aplicat.

Si el dolor cervical és recent, localitzat i no va acompanyat de cap senyal que ens faci sospitar que necessitem el diagnòstic d’un especialista, el que podem fer és:

Les claus de la rehabilitació

  1. MASSATGES. Les tècniques de massatge que s’utilitzen en patologies cervicals treballen damunt parts toves i mecanismes reflexos. Una manipulació incorrecta d’aquestes zones pot produir lesions i per això cal que les apliqui un professional. Totes les malalties d’origen emocional troben l’alleujament momentani amb la sensació agradable que suposa un massatge, però si la raó del dolor cervical és orgànica i no de tipus postural o mecànica, el massatge no serveix de res.
  2. HIDROTERÀPIA. La majoria de les tècniques d’hidroteràpia aconsegueixen la relaxació muscular, però n’hi ha algunes que estan especialment indicades per alleugerir el dolor a la zona cervical: parafangs, hidromassatges i, sobretot, la dutxa cervical, que consisteix en un raig de pressió instal·lat a la vora de la piscina termal i que s’impulsa a través d’un coll de cigne, de manera que el pacient mateix s’hi exposa dins de l’aigua. En aquest sentit, és imprescindible la consulta prèvia amb el metge del centre.

El teu coll fora de perill

La prevenció del dolor cervical passa sempre per l’educació postural.

  1. A l’oficina o si s’està teletreballant, cal aixecar-se cada hora i fer rotacions cervicals i moviments suaus d’esquena.
  2. A l’hora de llegir o estudiar, en lloc de fer-ho amb el llibre damunt una taula molt baixa, convé utilitzar seients amb reposabraços o posar els llibres en un faristol damunt la taula. Evitar postures de flexió o rotació del coll durant molta estona.
  3. En aixecar pes, subjectar-lo a prop del pit i fer la força amb les cames. Si s’ha de carregar, cal repartir el pes i evitar mantenir-lo durant molt de temps. Per ajupir-se, mantenir l’esquena recta i doblegar els genolls.
  4. Els aparells electrònics, com els mòbils, tauletes i ordinadors ens fan adoptar postures que repercuteixen negativament en la tensió cervical. És important col·locar la pantalla de l’ordinador a l’altura dels ulls i la cadira a una altura que permeti recolzar els peus a terra.
  5. La millor postura per dormir és de costat o panxa enlaire, en lloc de boca avall. Es recomana descansar en un matalàs ferm, però no rígid, i utilitzar un coixí tou i prim, d’uns 20 centímetres de diàmetre i aixafat del mig.

Si vols més informació sobre el mal d’esquena, consulta els nostres continguts AQUÍ.