Categoria Estats d'ànimMés d’un 25% de la població pateix astènia primaveral i se sent més cansada, amb falta d’energia i de concentració durant la primavera, a causa de l’augment d’hores de llum i el canvi en les temperatures. La dieta, l’exercici i alguns complements alimentaris milloren aquests símptomes.

No se’n coneix bé la seva causa però s’atribueix al canvi de les hores de llum solar que alteren el nostre ritme biològic. El procés d’adaptació dels nostres cicles hormonals a aquests canvis pot explicar la falta de vitalitat i els símptomes relacionats. A part de l’adaptació a la llum, el cos també s’ha d’adaptar a les condicions de temperatura, humitat i pressió atmosfèrica. Aquesta fase d’adaptació pot durar entre deu i vint dies.

L’astènia no afecta a totes les persona de la mateixa manera perquè hi ha un factor endogen que n’augmenta la predisposició.

Fatiga i astènia. Dues realitats diferents

En primer lloc, cal distingir entre el que es considera una fatiga “normal”, conseqüència d’un esforç més o menys llarg i que desapareix amb el descans, i l’astènia, que és la sensació subjectiva de cansament i falta de vitalitat, tant física com intel·lectual, que pot arribar a disminuir la capacitat de realitzar les activitats quotidianes.

La instal·lació de l’astènia és progressiva i mostra una tendència a esdevenir crònica. Si la primera és més o menys raonable i no comporta cap risc, la segona, en lloc de tenir una explicació evident obre una incògnita, agreujada pel fet que no desapareix amb el repòs.

Quins símptomes poden aparèixer amb l’astènia primaveral?

La simptomatologia és sempre de caràcter lleu, apareix de forma gradual i a mesura que el nostre cos es va adaptant a la nova situació va desapareixent:

 • Cansament o falta d’energia
 • Tristesa o apatia sense causa aparent
 • Fatiga muscular
 • Pèrdua de la gana
 • Disminució del desig sexual
 • Disminució de la concentració o pèrdua de memòria
 • Irritabilitat, canvis en l’estat d’ànim i trastorns del son
 • Malestar general i mal de cap
 • Hipotensió arterial

Trastorns de l’ànim i falta de son

Els trastorns de l’ànim i del son també són símptomes típics de l’astènia primaveral. Els exercicis de relaxació o la meditació poden contribuir a combatre aquest procés estacional.

El triptòfan és un aminoàcid precursor de la serotonina, un neurotransmissor implicat en l’equilibri bioquímic del cervell i responsable de regular el nostre estat d’ànim. El triptòfan es troba en certs aliments com els ous, la carn i els hidrats de carboni, però no només pot obtenir-se mitjançant l’alimentació, sinó que també es poden prendre complements alimentosos que en continguin. Aquest complements ens ajudaran a millorar l’estat d’ànim i la qualitat del son.

XF recomana: consulta el teu metge o farmacèutic si sospites que pots estar patint una astènia primaveral.

Com prevenir i tractar l’astènia primaveral?

L’astènia, en principi, no requereix cap tractament farmacològic, ja que va desapareixent a mesura que el cos s’adapta a la nova situació. De tota manera, la millor forma de prevenir els símptomes de l’astènia primaveral és mantenir uns hàbits de vida saludables:

 1. És important dormir les hores necessàries (7-8 hores), aquelles que et permetin sentir-te descansat/da.
 2. Fes exercici físic moderat, almenys durant 30 minuts al dia. L’activitat física et permetrà sentir-te més vital. També la pots combinar amb exercicis de relaxació.
 3. Porta un ritme de vida ordenat, intentant mantenir horaris fixos per menjar i dormir.
 4. Evita sempre que puguis l’estrès, ja que pot afeblir les teves defenses i contribuir a l’aparició dels símptomes de l’astènia.
 5. Mantingues una dieta equilibrada i variada, basada en aliments frescos, rics en vitamines i minerals.

Dieta contra l’astènia

Per evitar-ne els símptomes i adaptar-se millor és recomanable canviar els hàbits alimentaris, com prendre més fruites, verdures i cereals. Durant l’hivern es du a terme una dieta més hipercalòrica, rica en greixos, per suportar millor les temperatures fredes. Ara són aconsellables aquells aliments que aporten més energia. Entre els aliments més recomanats es troben: cereals, llegums, fruites i verdures de temporada. És a dir, cal augmentar el consum d’hidrats de carboni i reduir la ingesta de greixos. Així mateix, es recomana consumir productes integrals, rics en fibres i vitamines del grup B, i augmentar el consum d’àcids grassos poliinsaturats com ara els omega-3, els quals es troben majoritàriament en els peixos blaus.

Finalment, també són recomanables els aliments amb probiòtics, com és el cas del iogurt, que ajuden a reforçar el sistema immunològic; i si les defenses s’enforteixen, se suportaran molt millor els símptomes de l’astènia primaveral. No s’aconsella la ingesta de sucres refinats ni tampoc el consum de greixos saturats, fregits o aliments ultraprocessats, així com les salses, les begudes excitants o l’alcohol.

Gelea reial d’apicultura responsable

El seu alt contingut energètic fa que sigui un excel·lent reconstituent. La majoria dels complements alimentosos a base de gelea reial també contenen vitamines i minerals, com per exemple vitamina A, C i les del grup B, així com fòsfor, ferro, calci, coure i el seleni. La gelea reial també aporta diversos aminoàcids, com la lisina, la leucina, la metionina, la fenilalanina, la treonina, el triptòfan i la valina. Aquests complements alimentosos actuen com a revitalitzants per recuperar l’activitat general i ajuden a augmentar la resistència de l’organisme a la fatiga i l’esforç.

Arkoreal® és una línia pionera que ha obtingut la 1a Etiqueta d’Apicultura Responsable concedida per un organisme independent de prestigi, la qual cosa garanteix que la seva gelea reial:

 • ve d’una apicultura responsable.
 • És de primera qualitat.
 • Prové d’un entorn no contaminat, gràcies a un control regular de la qualitat de l’aire, l’aigua i els sòls en un radi de 20 km al voltant dels ruscos de ARKOPHARMA.
 • Procedeix d’abelles amb una alimentació 100% natural o biològica.

L’etiqueta d’apicultura responsable també reflecteix l’aplicació d’un codi ètic (condicions laborals, de remuneració, de vida) en les seves relacions amb els petits agricultors amb els quals col·laboren.

Descarrega’t el Díptic en PDF

Si en vols saber més sobre l’astènia primaveral, demana la informació a la teva farmàcia XF o descarrega’t els documents de la nostra web.

També pots ampliar la informació llegint l’article publicat a la nostra revista InfoXF maig juny 2020