Categoria DigestiuS’estima que la celiaquia afecta l’1% de la població espanyola, sent dues vegades més freqüent en dones que en homes i més d’un 75% d’aquests pacients no estan diagnosticats. La prevalença en la població infantil i adolescent és superior que en la dels adults. Gairebé 1 de cada 70 nens són intolerants al gluten.

Aquesta intolerància al gluten es produeix en persones predisposades genèticament i cada vegada és més freqüent.

La celiaquia o malaltia celíaca és un trastorn digestiu permanent que afecta el revestiment de l’intestí prim, el qual està cobert amb minúscules projeccions anomenades vellositats intestinals. En condicions normals, aquestes vellositats ajuden a fer la digestió i absorbir els nutrients dels aliments. En el cas dels celíacs poden estar inflamades i/o atrofiades i, per tant, perdre aquesta capacitat.

Celiaquia i gluten

El gluten és una proteïna complexa que es troba en certs cereals com el blat, l’ordi, el sègol, l’espelta, el kamut i probablement la civada no certificada (per naturalesa exempta de gluten, però amb possibilitat que es contamini en camps de cultiu o durant el transport).

Els fragments proteics del gluten que l’ésser humà és incapaç de digerir poden provocar una reacció immunitària inflamatòria que danya l’intestí prim.

La persona celíaca no pot menjar cap aliment que hagi estat elaborat utilitzant farines, midons, fècules, sèmoles o qualsevol altre derivat d’aquests cereals. A més, una persona celíaca ha de tenir cura a l’hora de manipular els aliments per tal d’evitar una contaminació encreuada. La contaminació encreuada és el procés pel qual els aliments sense gluten entren en contacte amb aquest ingredient, i deixen de ser aptes per a la ingesta en el cas dels celíacs.

Algunes pistes

La simptomatologia de la celiaquia és molt inespecífica i això dificulta el seu diagnòstic. A més, els símptomes relacionats amb la malaltia varien amb l’edat. Atès que el dany produït a la mucosa intestinal pot ser reversible si es detecta a temps, és important estar atents a qualsevol símptoma en edats primerenques.

Però, com sabem que alguna cosa va malament? Hi ha signes que ens poden alertar. Els més freqüents són:

  • Símptomes gastrointestinals: dolor abdominal, distensió, flatulències, nàusees, vòmits, diarrees o restrenyiment i úlceres recurrents a la boca
  • Anèmia o altres deficiències nutricionals, astènia, retard en el creixement en nens
  • Pèrdua de pes inexplicable, anorèxia
  • Dolors articulars o musculars, formigueig a mans i peus

A més…

La malaltia celíaca es pot presentar a través de la pell en forma de dermatitis herpetiforme. Un trastorn de la pell que cursa amb prurit, inflamació i lesions semblants a les que produeixen les infeccions per herpes.

Per altra banda, hi ha casos d’esterilitat sense motiu aparent en dones en edat fèrtil, o depressió i canvis d’humor en la menopausa que són atribuïts a l’edat i que en realitat amaguen una celiaquia no detectada.

Altres trastorns relacionats amb el gluten

Per al diagnòstic de la celiaquia se sol fer una anàlisi de sang buscant marcadors serològics específics (anticossos). Si el resultat és positiu, s’ha de fer una presa de biòpsia del duodè buscant les alteracions de la mucosa pròpies d’aquesta malaltia.

Al mateix temps que ha augmentat el nombre de casos diagnosticats de pacients amb malaltia celíaca, s’han començat a detectar altres trastorns relacionats amb el consum de gluten. Són patologies que cursen mitjançant processos diferents de la malaltia celíaca, però que tenen en comú que milloren en eliminar de la dieta aquest component.

Entre aquestes patologies cal destacar:

  1. La sensibilitat al gluten no celíaca, on la persona que la pateix té una simptomatologia molt semblant a la malaltia celíaca, sense tenir el component hereditari ni els marcadors serològics típics de la malaltia. Actua mitjançant altres mecanismes relacionats amb la immunitat.
  2. L’al·lèrgia al gluten que es produeix per una resposta immunitària d’hipersensibilitat immediata. Es pot presentar de moltes maneres, des d’una simple erupció al voltant de la boca fins a un greu quadre de xoc anafilàctic. A diferència d’altres afeccions relacionades amb el gluten, els símptomes d’una al·lèrgia al gluten són d’inici brusc, pocs minuts després de prendre l’aliment, podent desencadenar una situació clínica greu de manera ràpida.

Existeixen diverses proves que permeten diagnosticar correctament aquestes patologies. Per això, és imprescindible que un especialista en aparell digestiu estudiï i diagnostiqui cada cas.

XF recorda: És important no començar una dieta sense gluten abans d’haver estat diagnosticat, ja que en aquest cas el resultat de les proves diagnòstiques no és fiable.

Com es pot tractar la celiaquia?

La malaltia celíaca no es pot curar i l’únic tractament efectiu consisteix en la retirada permanent del gluten de la dieta.

En una persona que ha estat diagnosticada i que segueix adequadament una dieta sense gluten els símptomes milloren en dues setmanes i el budell es comença a recuperar al cap d’un any.

Amb una dieta exempta de gluten la malaltia desapareix, però no ho fa la condició de persona celíaca.

Dieta sense gluten

Per seguir una dieta sense gluten:

  1. S’han de consumir preferentment aliments no processats, com ara carn, ous, peix, llet, llegums, fruita, verdura i cereals sense gluten com l’arròs o el blat de moro.
  2. Cal evitar la contaminació encreuada a la cuina:
    • Manipular els aliments sense gluten amb les mans netes i evitar que entrin en contacte amb aliments amb gluten o amb estris que puguin contenir restes d’aquests.
    • Netejar amb cura el forn i el microones abans de cuinar aliments sense gluten.
    • Torrar el pa amb una torradora d’ús exclusiu per a productes sense gluten.
    • Utilitzar un saler tancat.
  1. En els àpats fora de casa, cal confirmar que les tècniques i els aliments emprats a l’hora de cuinar segueixen les recomanacions per impedir contaminacions creuades. És millor no compartir aliments al mateix plat.
  2. Els aliments processats o envasats han de ser elaborats específicament per a celíacs o com a mínim elaborats sense gluten i han d’anar adequadament identificats.

Amplia la informació sobre alimentació sense gluten en aquest document.

La Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) actualitza anualment la seva classificació dels aliments sense gluten. Els divideix en productes genèrics i no genèrics utilitzant un semàfor de colors per a facilitar el reconeixement de cada grup d’aliments.

Consulta AQUÍ les darreres recomanacions.

També posa a disposició dels associats una APP, FACEMOVIL, on poder consultar de manera senzilla els més de 15.000 productes inclosos a la seva llista d’aliments sense gluten, a més de restaurants, hotels i punts de venda que ofereixen opcions sense glútens segures.

Etiquetatge dels aliments sense gluten

Qualsevol producte amb la llegenda “sense gluten” a l’etiquetatge ha de complir el Reglament europeu (UE) 828/2014 que garanteix un contingut de gluten inferior a 20 ppm (mg/kg) i, per tant, apte per a celíacs.

La llegenda “molt baix en gluten” també està regulada per aquest Reglament europeu, permetent que els productes que la portin tinguin fins a 100 ppm (mg/kg). El problema és que aquesta quantitat de gluten causa dany intestinal a les persones celíaques, i per això les persones celíaques només han de consumir productes marcats com “sense gluten”.

Podem trobar també certificacions per productes sense gluten que ens permeten identificar-los ràpidament:

Consideracions especials en celiaquia

Celiaquia i medicaments

El malalt celíac ha de tenir en compte els excipients dels medicaments i productes que pren. Els productes de venda en farmàcies com els medicaments, complements alimentosos i altres poden contenir gluten i és important identificar-ho abans d’iniciar el tractament.

La normativa legal vigent obliga als fabricants de medicaments a declarar l’ús del midó de blat dins del prospecte i al cartonatge. Aquest excipient s’utilitza en la fabricació de comprimits i càpsules, mentre que en sobres i xarops la seva presència és irrellevant.

Addicionalment, és important que el malalt celíac en tractament per altres patologies, revisi amb el metge o el farmacèutic quins medicaments poden potenciar la malabsorció de certs nutrients.

XF recomana: Les persones que són celíaques han de consultar el prospecte de qualsevol medicament que hagin de prendre. A més, han de tenir present que els complements alimentosos no estan subjectes a aquesta normativa i, per tant, poden contenir gluten.

Celiaquia i material escolar

Plastilines, llapissos de cera, pintura de dits, maquillatges i altres materials educatius poden contenir gluten. Per tant, en edats en què els alumnes poden ingerir accidentalment aquests materials, cal consultar la seva composició al fabricant.

Celiaquia i cosmètics

No hi ha una legislació específica per a la gestió dels al·lèrgens en els productes de cosmètica ni evidència científica que la persona celíaca hagi de fer servir productes cosmètics sense gluten.

Així i tot, cal ser prudents i revisar l’etiquetatge o demanar informació sobre la presència de gluten en productes com les barres de llavis, cremes de mans, pintures facials… ja que és fàcil ingerir petites quantitats d’aquests productes de manera regular i que el gluten arribi al tracte digestiu.

Existeix una taula orientativa amb les denominacions que impliquen presència de gluten en forma d’ingredient en cosmètics, proporcionada per l’Associació de Celíacs de Catalunya.

Gluten a l’eucaristia

Segons les normes establertes per la Congregació per a la Doctrina de la Fe, per a la comunió dels fidels celíacs la matèria primera de les hòsties ha de ser midó de blat en quantitat suficient per permetre la panificació alhora que garanteixi que siguin sense gluten. És a dir, amb un contingut inferior a 20 ppm.

Des de l’Associació Celíacs de Catalunya aconsellen que la persona celíaca contacti amb antelació amb el mossèn de la parròquia i l’informi de les seves necessitats.

A Catalunya un dels llocs on es poden adquirir hòsties sense gluten és al Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (C. Nàpols 346 1 – Barcelona) i a través de http://forma.cpl.es.

Viatjar sense gluten

Existeixen projectes com Eating-out, gràcies al qual s’estan establint criteris mínims perquè els restaurants, hotels, serveis d’àpats, etc. puguin oferir productes sense gluten en els establiments de manera segura.

A Espanya, FACE ha creat un segell que permet identificar els establiments que compleixen tots els requeriments necessaris que els fan espais segurs pel pacient celíac.

Si viatges per Europa diverses associacions de celíacs comparteixen consells i informació sobre com està la situació a cada país. Pots trobar més informació a la pàgina Travelnet de CYE.

Pots ampliar tota aquesta informació a:

https://celiacos.org/que-hacemos/face-restauracion-sin-gluten/viajar-al-extranjero/

https://www.celiacscatalunya.org/ca/viatjar_sense_gluten

https://www.celiacosmadrid.org/comer-sin-gluten/fuera-de-casa/consejos-para-viajar/