Categoria Cardiovascular

El consum de tabac és la primera causa de pèrdua de salut evitable. Cada cigarreta fumada són 7 minuts menys de vida. Aquests missatges els hem sentit infinitat de vegades en les moltes campanyes de conscienciació contra l’hàbit de fumar. Però no per això deixar de fumar resulta més fàcil. Estem parlant d’una addicció, i, com a tal, comporta una dependència psíquica i física de la persona que la pateix.

Una ajuda triple per deixar de fumar

Les tres dificultats principals que et pots trobar a l’hora d’abandonar el tabac són: l’hàbit en si, l’addicció a la nicotina i el plaer que produeix fumar.

Tres titans impossibles de vèncer sense l’ajuda de tres armes que, combinades, sovint es converteixen en infal·libles: la teva motivació i força de voluntat, l’ajuda psicosocial d’un especialista i el reforç farmacològic amb la Teràpia Substitutiva amb Nicotina (TSN). Diversos estudis han demostrat que quan es combinen, es poden doblar les probabilitats d’abandonar l’hàbit i no recaure, en comparació amb mètodes que usen una sola estratègia.

Autoestima reforçada

Es pot tallar la dependència amb la cigarreta començant per preveure els beneficis que t’aportarà abandonar aquest costum. Quan elimines l’hàbit, la teva autoestima es reforça, perquè t’alliberes d’una obligació, i recuperes el temps i els diners que hi has dedicat. Així mateix, abans d’intentar deixar de fumar, és important estar en un bon moment personal, tenir-ho clar i estar convençut que assolir-ho és un objectiu factible.

Les eines més efectives per deixar de fumar són la teva motivació i voluntat. Per garantir un major èxit, des de la farmàcia et podem informar sobre recursos i estratègies per combatre les situacions difícils i donar-te el suport psicològic i terapèutic necessari.

Entre d’altres et pot ajudar seguir les recomanacions pautades al Decàleg per deixar de fumar.

És més, des d’avui i fins a la data escollida per deixar de fumar, pots fer alguns exercicis per preparar-te. Quins t’animes a seguir?

              • Retardar cada dia la primera cigarreta del matí (de 10 en 10 minuts).
              • Abans d’encendre una cigarreta, aturar-te a pensar si realment podries prescindir-ne.
              • Escollir tres circumstàncies (conduint, veient la televisió, al telèfon…) en què no tornaràs a fumar; convertint-les en espais sense fum.
              • Canviar de marca de tabac o fumar amb l’altra mà.
              • Fumar només la primera meitat de la cigarreta.

I saps exactament què passa quan deixes de fumar? Els efectes són tan espectaculars que, 20 minuts després de fumar l’última cigarreta, la pressió sanguínia i el pols es normalitzen i a les 8 hores ho fa el nivell de monòxid de carboni en sang.

Suport psicosocial

De mans del metge o del farmacèutic l’objectiu de les teràpies psicològiques per deixar de fumar es basen en trencar l’associació entre tabac i vida quotidiana (sortides nocturnes, cafè dels matins, sobretaules…). Els experts asseguren que si desfàs aquests llaços de comportament, podràs concebre el teu dia a dia sense cigarrets. Per a això i segons indicacions de la SEDET (Societat Espanyola d’Experts en Tabaquisme), el suport psicològic s’ha d’aplicar en tres direccions: teràpies presencials, suport telefònic i teràpies de grup. Aquesta darrera permet al fumador/a compartir l’experiència i les dificultats amb persones que es troben en la seva mateixa situació, cosa que redueix els sentiments de frustració.

Hi ha molts llocs on pots trobar aquest suport, i les farmàcies XF amb servei de deshabituació del tabac són un d’ells. Tot i així, si no saps per on començar, visita el web del Canal Salut de la gencat , la Unitat de Tractament del Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Bellvitge o pregunta al metge de capçalera del teu CAP.

No et desesperis! La majoria de fumadors necessiten entre 3 i 5 intents per deixar de fumar. Les recaigudes formen part del procés. Si és el teu cas i vols saber com evitar-les, segueix les següents recomanacions:

 

 

Tractament farmacològic

Quan es fuma, la nicotina continguda al tabac arriba al cervell i produeix l’alliberament d’una substància anomenada dopamina que dona sensació de plaer. Quan la persona fumadora fa estona que no fuma comença a sentir una sensació desagradable que es manifesta amb diferents símptomes:

  • estat d’ànim depressiu
  • insomni
  • irritabilitat
  • ansietat
  • falta de concentració
  • augment de la gana

Tots aquests símptomes defineixen la síndrome d’abstinència. Fumar una nova cigarreta suprimeix aquests efectes desagradables i, com a resultat, esdevé addictiu.

Pots atenuar els símptomes de la síndrome d’abstinència seguint les següents recomanacions:

Sabies què la nicotina triga 9 segons a arribar al cervell? Això fa del tabac la droga que actua més de pressa, inclús més que altres substàncies injectades per via intravenosa. Amb la teràpia substitutiva de la nicotina l’aportació de nicotina és més lenta, reduint d’aquesta forma l’addicció.

XF recomana: Consulta sempre el teu metge o farmacèutic sobre els fàrmacs indicats per deixar de fumar.

Deixar de fumar amb l’ajuda de medicaments

La TSN és un tractament farmacològic que actua substituint la nicotina del tabac per uns fàrmacs que contenen nicotina en una quantitat controlada. En contra del que es pugui pensar, la nicotina no és perjudicial. Són la resta de components del fum del tabac que són substàncies tòxiques (més de 4.500), de les quals més de 60 són cancerígenes, com el quitrà i una gran varietat de químics. La substitució física dels cigarrets per aquests productes proporciona satisfacció al pacient i li evita patiments, si bé cal dir que el camí no és fàcil i les recaigudes són part del procés, sobretot durant els tres primers mesos.

La TSN aporta entre un 30% i un 50% de la nicotina total obtinguda a través dels cigarrets, de manera que la quantitat de nicotina en el plasma de la sang és sempre inferior que quan es fuma. A més, a mesura que el pacient va assolint els objectius, el metge o farmacèutic va reduint progressivament aquesta quantitat fins a aconseguir la retirada total.

Els pots trobar a la farmàcia en forma de pegats, xiclets, comprimits i esprais.

COM FUNCIONEN ELS XICLETS/COMPRIMITS

En primer lloc cal dir que poden administrar-se a demanda, igual que fas quan fumes tabac. La concentració de nicotina pot variar segons la presentació i depèn generalment del grau de dependència i dels cigarrets que es fumen cada dia.

Seguir les següents indicacions alhora de prendre un xiclet o un comprimit de nicotina és fonamental per garantir-ne l’eficàcia i l’absència d’efectes secundaris:

  1. Mastega lentament el xiclet de 5 a 10 vegades, o llepa lentament el comprimit, fins a notar un gust amarg o picant. Si els mastegues massa de pressa, poden aparèixer efectes secundaris com irritació de boca i gola, singlot i vertigen.
  2. Deixa el xiclet/comprimit entre la part interior de la galta i la geniva durant 1-2 minuts fi­ns que el gust fort desaparegui.
  3. Repeteix aquest procés ­fins que les ganes de fumar desapareguin o s’esgoti el xiclet/comprimit. Normalment la seva durada és de 30 minuts. S’ha d’anar canviant el lloc de col·locació dins la boca.
  4. Evita prendre begudes àcides (cafè, sucs de fruites naturals, refrescs) 15 minuts abans o mentre estàs mastegant el xiclet o llepant el comprimit perquè interfereix amb l’absorció de la nicotina.

COM FUNCIONEN ELS PEGATS

La nicotina continguda en els pegats es concentra en una pel·lícula de tres capes: una que té la funció de suport, una intermitja que conté nicotina i adhesiu, i una de molt prima que controla l’alliberament i que és la que es posa en contacte amb la pell. Quan el pegat s’aplica a la pell, la nicotina s’allibera lentament i s’absorbeix sense produir els pics alts i ràpids en la concentració plasmàtica, que sí que s’observen després de fumar cigarrets.

S’han de començar a utilitzar el dia que es deixa de fumar. Poden ser de 16 o 24 hores.

Els pegats de 16 hores estan especialment dissenyats per limitar la dosi de nicotina a les hores de vigília. Així s’evita que l’organisme rebi aquesta substància durant el son (es reprodueixen fidelment els períodes del dia en què s’aportava nicotina al cos). Amb això, a més, s’evita l’insomni que la nicotina pot arribar a provocar.

  1. Aplica’l una vegada al dia sobre una zona de pell neta, seca, sense pèl ni lesions. Evita zones mòbils del cos com les articulacions.
  2. No toquis l’adhesiu amb les mans i un cop col·locat, mantingues-lo pressionat durant uns segons.
  3. Retira l’antic pegat abans de posar-te el nou. Aplica’l cada dia sobre un punt diferent per a no irritar la pell.

COM FUNCIONEN ELS ESPRAIS

Poden administrar-se a demanda, com en el cas dels xiclets o comprimits, però, són fins a tres vegades més ràpids que altres productes de nicotina. Alleugen el desig de fumar en tan sols un minut.

  1. Fes una polvorització dins la cavitat bucal, evitant inhalar ni empassar en els segons després de polvoritzar.
  2. Pots fer 1 o 2 polvoritzacions cada cop sense superar els 4 bufs/hora ni els 64 bufs/dia.

Si encara no saps quin és el producte més adient per a tu, consulta el metge o farmacèutic. També pots ampliar la informació sobre aquests productes en aquesta web.