Categoria Vacances Una bona farmaciola d’estiu ha de contenir els articles de primers auxilis, repel·lents d’insectes i protectors solars a més d’assegurar la medicació per a possibles al·lèrgies o malalties cròniques.

Amb l’arribada de l’estiu passem moltes més hores al sol i a l’aire lliure. Per això, hem de prendre mesures especials per a evitar l’exposició excessiva a la radiació solar i protegir-nos dels insectes. A més, augmentem els desplaçaments, el temps que passem en espais públics com ara piscines i platges, i estem exposats a l’aire condicionat. Tots aquests factors desencadenen molts problemes de salut típics de l’estiu.

Principals problemes de salut estivals

La majoria de problemes de salut són processos aguts causats per les activitats d’oci pròpies de l’època. Conèixer els factors que predisposen a patir aquestes complicacions permet actuar des de la prevenció i minimitzar-ne els efectes.

FACTOR PREDISPOSANT PROBLEMES DE SALUT
Exposició excessiva al sol i a les altes temperatures Insolació, cop de calor, cremades, deshidratació, transpiració excessiva
Romandre en espais públics, platges i piscines Picades d’insectes i meduses, ferides i traumatismes, conjuntivitis, otitis, cistitis i peu d’atleta
Aire condicionat Refredats comuns
Desplaçaments en mitjans de transport Marejos
Canvis en l’alimentació Gastroenteritis, dispèpsies, diarrees, restrenyiment
Pèrdua de rutines Insomni, ansietat, estrès
Viatges llargs i destins exòtics Jet-lag, mal d’altura, malalties tropicals

I en els infants?

A l’estiu augmenta la incidència de dues patologies infantils: les otitis perquè passen més temps a l’aigua i el mareig de viatge o cinetosi, perquè fem més desplaçaments en diferents mitjans de transport. Si vols saber com prevenir-les, pots consulta aquest full de consells a la nostra web.

Què pots fer per prevenir els problemes de salut estivals?

Per tal de gaudir d’un estiu sense complicacions segueix les següents recomanacions:

 1. Evita el sol a les hores centrals del dia. Protegeix-te amb barrets, ulleres de sol i protector solar quan t’exposis a radiacions solars directes.
 2. Utilitza roba lleugera, de colors clars, que no sigui ajustada. Evita anar sense sabates quan visitis piscines públiques.
 3. Beu aigua freqüentment durant tot el dia.
 4. Procura no ingerir els aliments gaire calents i extrema la higiene a l’hora de cuinar.
 5. En el cas de patir otitis o conjuntivitis, fes servir ulleres i barrets de bany i taps per les orelles a piscines i platges.
 6. Utilitza productes repel·lents per protegir-te de les picades de meduses o insectes. Intenta no romandre en els indrets on habiten els mosquits i a partir de la posta de sol porta màniga llarga, pantalons llargs, mitjons, i evita els colors foscos i els perfums.
 7. Si vols reduir els marejos durant el viatge, seu en els seients del vehicle que es mouen menys, i no mengis molt abans del trajecte.
 8. Si viatges a països exòtics, evita el consum de fruites sense pelar, amanides, ni verdures crues. És recomanable que beguis només aigua que ofereixi suficients garanties de potabilitat i evita els glaçons de gel. Planejar el viatge amb temps pot reduir situacions d’estrès.
 9. Evita l’aire condicionat directe. A la nit és recomanable obrir les finestres de l’habitació per refrescar-la o utilitzar ventiladors si la calor no permet dormir bé.

Sigues prevenient i prepara’t una farmaciola adequada per a les teves vacances d’estiu. Consulta amb la teva farmàcia quins productes poden ajudar-te a alleujar els possibles problemes de salut.

Com ha de ser la farmaciola bàsica d’estiu?

Sigui quin sigui el destí de vacances, hi ha una sèrie de productes que mai poden faltar en una farmaciola d’estiu:

 1. Material per fer cures: sèrum fisiològic, antisèptic, gases i benes, esparadrap, tiretes i apòsits, tisores i pinces. També hi podem incloure guants de làtex i tovalloletes d’alcohol.
 2. Medicaments bàsics: analgèsics/antitèrmics, antiinflamatoris, antiàcids i sals de rehidratació oral, antihistamínics tòpics, antiemètics.
 3. Altres productes: termòmetre, protector solar, producte post solar i repel·lent d’insectes.

I quan anem de viatge?

De la mateixa manera que invertim temps abans de viatjar a dissenyar la ruta o pensar el mitjà de transport més adequat, és fonamental planificar també la forma de mantenir-se sa durant el viatge, és a dir, realitzar una bona preparació en matèria de salut que previngui d’imprevistos o situacions desagradables.

En aquest cas, no existeix una farmaciola única. És important crear una farmaciola individualitzada tenint en compte: on viatgem, quant temps dura el viatge, quin tipus de viatge realitzem i si les persones que viatgen pateixen malalties.
La farmaciola de viatge ha de ser resistent i lleugera. S’ha de protegir del sol i de la llum. Els medicaments han d’estar etiquetats i conservar-los juntament amb el prospecte i la data de caducitat. És aconsellable portar algunes dosis a sobre per si perdem la medicació.

Farmaciola d’estiu segons destí

DESTÍ AMB PISCINES

Recomanacions generals:

 • Dutxa’t abans i després de banyar-te.
 • Porta sempre xancletes i eixuga’t bé els peus després del bany per evitar les infeccions per fongs.
 • Per prevenir problemes oculars deguts al clor, utilitza ulleres d’aigua, i per prevenir les otitis recurrents, banya’t amb un casquet i taps d’orella. Sacseja el cap en sortir de la piscina per eliminar l’aigua que hagi pogut entrar.

Farmaciola específica:

Col·liri hidratant o calmant, gotes òtiques, taps d’orella, antifúngic tòpic, pólvores antisèptiques pels peus.

DESTÍ AMB PLATGES

Recomanacions generals:

 • Segueix les recomanacions de la zona de bany i no et banyis si hi ha un avís de presència de meduses.
 • Utilitza sabates de goma per caminar per platges rocoses.
 • Posa’t sota un para-sol a les hores de sol en què les radiacions són més directes.

Farmaciola específica:

Protectors solars amb repel·lent de meduses, col·liri hidratant, gotes òtiques i taps d’orella.

DESTÍ EXÒTIC

Recomanacions generals:

 • Planifica el viatge amb antelació.
 • Visita el centre de vacunacions internacionals per assessorar-te sobre les vacunes i la medicació que necessites segons el destí.
 • Extrema les mesures higienicodietètiques en consumir aigua o aliments.

Farmaciola específica:

Potabilitzadors d’aigua, antidiarreics, laxants, melatonina (per combatre el jet-lag).

Davant del sol, fotoprotecció i hidratació

Si hi ha un producte l’ús del qual és extensament conegut en aquesta època de l’any és el del protector solar. Aplica’l amb generositat, renovant-lo sovint i en qualsevol sortida en què t’exposis a la radiació ultraviolada. Utilitza el producte adequat al teu fototip i en la textura que millor s’adapti a la teva pell. I recorda, hi ha milers de productes diferents, però no tots tenen les mateixes propietats. A ser possible, escull productes de laboratoris com Avène, compromesos en protegir el medi ambient.

Utilitzar un aftersun per a després del sol, en format crema o gel, t’ajudarà a mantenir la pell ben hidratada i la refrescarà després de l’exposició al sol, al mar o al clor de les piscines. Si t’has cremat amb el sol, fes servir alguna crema que contingui àloe, centella asiàtica o espígol.

Diarrea del viatger

La gastroenteritis del viatger és una molèstia tan comuna a l’estiu com ho és el refredat a l’hivern. Es deu a diversos factors a què ens exposem quan abandonem la rutina de la vida quotidiana. La causa principal és el canvi d’hàbits dietètics (horaris, aliments, aigua de beguda…) que fem quan estem de viatge. Tot i que no cal anar gaire lluny per patir una gastroenteritis estiuenca. La calor,
juntament amb la humitat, augmenten el risc d’intoxicacions alimentàries, per la qual cosa, ja sigui a casa, en un restaurant o fent un pícnic, convé vigilar el que es menja per evitar possibles alteracions intestinals.

Líquids i dieta tova

Quan l’origen de la diarrea és l’alimentació, es necessiten poques mesures terapèutiques. Per evitar patir una deshidratació és molt important beure líquids abundants. Es recomana
beure aigua (s’hi pot afegir suc de llimona), infusions (camamilla, farigola, etc.), aigua d’arròs o de pastanaga i sèrum de rehidratació oral. Per garantir una bona rehidratació i tolerància dels líquids ingerits, cal prendre’ls en petites quantitats fent glops petits al llarg de tot el dia.

Quan ja es tolerin els líquids i les deposicions siguin inferiors a 3-4 al dia, s’ha de començar progressivament la ingesta de menjars suaus i astringents, com la poma al forn, bullida o ratllada, el plàtan, el codonyat, l’arròs bullit, la pastanaga bullida, el brou vegetal sense oli, el pa blanc torrat, l’ou dur o el iogurt. Quan la diarrea millori, es poden introduir aliments com ara patata bullida, verdures amb oli, pa integral, fruites, llet d’ametlles, peix a la planxa, bullit o al forn, o pit de pollastre a la planxa.

Per minvar les molèsties causades pels possibles problemes gastrointestinals, no oblidis incloure a la teva farmaciola d’estiu: antiàcids, laxants o antidiarreics, productes amb probiòtics i sèrums de rehidratació oral.

Repel·lents de mosquits

Les mesures més efectives per evitar una picada de mosquit són eliminar tots els punts d’aigua on aquests insectes poden créixer, evitar els indrets on habiten espècies causants de picades molestes i limitar les activitats a l’exterior durant les hores de més activitat del mosquit.

En tots els casos, el repel·lent d’insectes serà un producte aliat per prevenir les picades.  Assessora’t sobre quin producte necessites i ajusta’l a les teves necessitats.  L’última innovació de la marca Goibi és un còmode format en tovalloletes. Ideal per a qui pateix problemes respiratoris i no pot usar esprais.

A part de les precaucions habituals per evitar les picades de mosquits, si has de viatjar a zones endèmiques de malalties víriques emergents, com són la febre del Zika, el chikungunya, el dengue i la febre groga, cal que demanis cita a un dels Centres de Vacunació Internacional, com a mínim un mes i mig abans d’iniciar el viatge, per rebre informació sobre les mesures preventives específiques i addicionals de la zona de destí.

Pots descarregar-te un full de consells per prevenir picades o més informació sobre les malalties víriques emergents AQUÍ>

XF recomana: El repel·lent d’insectes sempre s’ha d’aplicar després de la protecció solar i hi ha formats que es poden utilitzar tant a la roba com a la pell.

Els medicaments i els aeroports

La normativa en vigor permet viatjar des de qualsevol aeroport de la Unió Europea amb medicaments per a ÚS PERSONAL. AENA recomana portar-los si pot ser en l’equipatge de mà i acompanyats de la seva corresponent prescripció mèdica o justificant de tractament personalitzat. Això vol dir que el nom del passatger ha de coincidir amb el nom a la qual vagi destinada la recepta. A més, és important que els medicaments vagin en el seu envàs original i acompanyats del seu prospecte. Les persones al·lèrgiques han de dur la medicació sempre en un lloc de ràpid accés, ja que els símptomes d’una reacció al·lèrgica poden aparèixer en qualsevol moment i de manera sobtada.

Els medicaments en forma líquida, i els aliments infantils, estan exempts de les restriccions que afecten el transport de líquids en l’equipatge de mà, sempre que el seu ús sigui necessari durant el viatge (vol d’anada + estada + vol de retorn). Així doncs, s’han de presentar aquests productes en el control de seguretat separats, és a dir, fora de la bossa transparent que es requereix per als altres líquids. El personal de control pot demanar una prova d’autenticitat d’aquests, i per això es recomana portar sempre la recepta mèdica o justificació de la condició particular.

En cas de necessitar transportar altres utensilis mèdics (xeringues per a diabètics, aparells mesuradors, etc.), o sempre que el viatge sigui a un país fora de la Unió Europea, cal consultar prèviament les condicions del procediment a seguir a la companyia aèria.

MÉS INFORMACIÓ…

Pots ampliar la informació sobre com tenir un viatge segur a la web del Ministeri de Sanitat: Consejos y normas sanitarias para viajeros internacionales. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Fuente: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/docs/folleto_2010_lasaludtambienviaja.pdf