Es denomina síndrome de sensibilitat central i les persones que la pateixen tenen un sistema nerviós i immunològic molt sensible a camps electromagnètics, productes químics, estrès, infeccions, fàrmacs o certs aliments, entre altres.

La síndrome de sensibilitat central aglutina diverses malalties –com la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica, la sensibilitat electromagnètica, el còlon irritable o la sensibilitat química múltiple, entre altres–, l’origen de les quals no està del tot clar. Hi ha professionals que les relacionen amb problemes de caràcter psiquiàtric, mentre que d’altres, amb afectacions neurològiques i immunològiques. La complexitat d’aquesta síndrome i la lentitud a l’hora de ser diagnosticada fan que no es disposin de xifres exactes del nombre de malalts, encara que s’estima que podria afectar entre un 10 i un 20 % de la població.

Diagnòstic

 

La dificultat per explicar la simptomatologia és una de les problemàtiques a les quals s’enfronten els pacients afectats de la síndrome de sensibilitat central. Investigadors del Grup d’Estudi de les Síndromes de Sensibilitat Central de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), apunten que es tracta d’una síndrome desconeguda i incapacitant, que disminueix la qualitat de vida de les persones que la tenen, “les quals passen per un llarg període d’incertesa des que es presenten els primers símptomes fins al diagnòstic final”. De mitjana, s’estima que una persona amb fibromiàlgia rep el seu diagnòstic després d’haver consultat set especialistes durant un període d’entre tres i quatre anys.

La síndrome de sensibilitat central podria afectar entre un 10 i un 20 % de la població

Diferents malalties

 

Fibromiàlgia: afecta al voltant del 5 % de la població espanyola, especialment dones (90 %) d’edats compreses entre els 25 i els 50 anys, segons dades de la Societat Espanyola de Síndrome de Sensibilitat Central. La fibromiàlgia és una patologia que provoca dolor crònic musculoesquelètic, amb episodis de cansament, trastorns del son i de la memòria, mals de cap, períodes menstruals dolorosos, sensació de formigueig o adormiment en les mans i els peus, i falta de memòria o dificultat per concentrar-se, entre altres símptomes.

Síndrome de fatiga crònica: és una malaltia complexa i debilitant caracteritzada per una fatiga intensa, física i mental, que no remet de forma significativa després del repòs i que empitjora quan es fa alguna activitat física o mental. S’estima que afecta al voltant d’un 0,5 % de la població mundial (90 % dones). L’aparició de la malaltia obliga a reduir substancialment totes les activitats de la vida diària, situació que sol comportar l’aïllament i incomprensió de l’entorn.

Sensibilitat a aliments: és el resultat d’una reacció del sistema immunològic enfront d’alguns aliments. Quan els pacients presenten sensibilitat a certs aliments tenen símptomes com mal de cap, inflor, dolor abdominal, dolor muscular, cansament i fatiga, etc., afeccions que solen minvar quan es retira l’aliment de la dieta per un temps prolongat.

Sensibilitat química múltiple: implica una intolerància a agents químics presents en el medi ambient. Quan els pacients hi entren en contacte solen tenir vòmits, cefalees, nerviosisme i fatiga, entre altres senyals d’alerta. No es coneix amb precisió la prevalença de la sensibilitat química múltiple en la població general, encara que a Catalunya s’estima que hi ha uns 1.500 casos.

Sensibilitat electromagnètica: és un trastorn desconegut i incapacitant que pateixen les persones “electrosensibles”. Aquestes se senten molt malaltes –amb forts mals de cap, vòmits, fatiga crònica, alteració de la concentració o insomni, entre altres malalties– o bé presenten símptomes diversos com irritacions cutànies, enrogiment, sequedat de les mucoses, irritació nasal o dispnea, quan viuen o són a prop de camps electromagnètics procedents de xarxes wi o telèfons mòbils.

 

Tractament

 

Actualment no existeix un tractament curatiu per a aquest tipus de malalties, encara que poden tractar-se molts dels seus símptomes, fet que permet millorar la qualitat de vida del pacient. No obstant, per tractar-les és necessari el treball conjunt de diversos especialistes: metges de família, neuròlegs, traumatòlegs, psiquiatres, psicòlegs, reumatòlegs, fisioterapeutes i nutricionistes, entre altres.

XF RECOMANA: Una alimentació sana i equilibrada i la pràctica d’exercici físic adequat ajuden a mitigar el dolor.

 

Els famosos donen visibilitat a la fibromiàlgia

 

La fibromiàlgia comença a ser visible gràcies al fet que cares conegudes han explicat públicament que pateixen la malaltia. Entre els famosos que tenen fibromiàlgia hi trobem la cantant Lady Gaga, que va haver de cancel·lar la seva última gira europea a causa d’aquesta malaltia, tot i que ja ha pujat de nou als escenaris. Un altre famós és l’actor de Hollywood Morgan Freeman, que va començar a notar els símptomes després d’un accident de cotxe que va tenir el 2008. A la llista s’hi sumen la cantant irlandesa Sinéad O’Connor, l’actriu Susan Flannery i l’esposa de Jesulín de Ubrique, María José Campanario, entre d’altres. Al seu torn, la cantant Cher va manifestar fa uns anys que pateix fatiga crònica. L’artista mexicana Frida Kahlo també va patir fibromiàlgia al llarg de la seva vida arran d’un aparatós accident de trànsit als divuit anys, encara que en aquella època es desconeixia l’existència d’aquesta malaltia.

Tot i que aquestes malalties no tenen cura, sí que es poden tractar molts dels símptomes