#SaludSinBulos busca descobrir i denunciar les notícies falses sobre salut a internet.

L’Associació d’Investigadors en eSalut (AIES) impulsa la iniciativa #SaludSinBulos, que pretén localitzar, denunciar i desmuntar les notícies falses sobre salut que circulen per la xarxa. Per fer-ho, un grup de professionals sanitaris analitzarà les notícies i un equip de voluntaris digitals replicarà les informacions no basades en l’evidència científica. Cal destacar que el 60 % dels internautes busca informació sobre salut a la xarxa.


Guia orientativa


A #SaludSinBulos hi col·laboren societats científiques i associacions de pacients. Sergio Vañó, dermatòleg i president de l’AIES, apunta que l’objectiu de la iniciativa és “posar una guia a disposició de mitjans de comunicació i professionals sanitaris per tal que puguin orientar els pacients sobre informacions que puguin alarmar”.

Per al desenvolupament del projecte, l’AIES té previst signar un conveni amb VOST Espanya, la xarxa de voluntaris digitals d’emergències a internet, per identificar i desmentir rumors sobre salut. L’equip de treball comptarà amb l’ajuda de professionals sanitaris, pacients i bloguers. L’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS) també dona suport al projecte.

El projecte #SaludSinBulos vol dur a terme una tasca similar a la que ja desenvolupa una iniciativa del National Institutes of Health (NIH) britànic, que disposa d’un equip de professionals que mira d’ajudar l’usuari a localitzar i desmentir notícies sobre salut que no tenen una base científica.