Categoria PellLa dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria de la pell, que sobretot es manifesta amb èczemes. Evoluciona en forma de brots i no és contagiosa. Pot aparèixer en qualsevol moment de la vida, però és més comuna en nens, manifestant-se principalment a partir dels tres o quatre mesos d’edat.

Afecta entre el 2% i el 5% dels adults i entre el 10% i el 20% dels nens, tot i que és una patologia que millora amb l’edat i el 50% dels casos es resolen a l’adolescència.

Com es manifesta la dermatitis atòpica?

Els símptomes característics de la dermatitis atòpica són:

  • la sequedat de la pell
  • la picor intensa
  • la irritació i inflamació de la pell
  • les lesions del tipus èczema

Aquestes últimes, de vegades, poden arribar a supurar, amb el risc associat de sobreinfeccions, especialment bacterianes.

Es tracta d’una malaltia que alterna brots amb períodes de calma. Durant els períodes de calma, la dermatitis atòpica es manifesta amb una pell seca i pruriginosa, mentre que en el període de brot apareix l’èczema i s’accentua la picor, el que provoca gratar-se més les lesions i deriva en l’anomenat cicle viciós de la dermatitis atòpica.

Com a resultat, les lesions, la picor i la descamació que produeixen alteren la qualitat de vida i dificulten el son.

La genètica i l’edat intervenen

En moltes ocasions, la malaltia està associada a altres alteracions de l’organisme, com l’asma i la rinitis, donant lloc a l’anomenada tríada atòpica. Sembla que aquesta tríada té un origen genètic comú, associat a una activitat alterada del sistema nerviós i immunitari de l’organisme.

Fins i tot, l’aparició de la dermatitis atòpica en els primers mesos de vida predisposa a patir posteriorment asma, rinitis o altres malalties d’origen atòpic o al·lèrgic, com conjuntivitis o al·lèrgies alimentàries. Aquesta evolució clínica o seqüència en la que es desenvolupen les malalties al·lèrgiques es coneix com a marxa atòpica, sent l’èczema atòpic, en la majoria dels casos, la primera manifestació.

Per altra banda, les lesions que provoca aquesta dermatitis es distribueixen de manera diferent segons sigui l’edat del pacient. Per exemple, en el cas de nadons i lactants els brots solen aparèixer a la zona de les galtes, cuir cabellut, tronc i extremitats.

L’hivern agreuja la dermatitis atòpica

No es coneixen amb exactitud els motius que porten a l’aparició de les lesions, però se sap que existeixen factors que l’afavoreixen com la temperatura, el grau d’humitat i la contaminació ambiental. I, a l’hivern, aquest trastorn es pot agreujar. I és que la baixada de temperatures empitjora els símptomes dels nens amb dermatitis atòpica o èczema atòpic. De fet, la majoria dels brots es produeixen durant aquesta estació.

El fred sec, els canvis bruscos de temperatura i les calefaccions altes empitjoren les condicions dels menors afectats per aquesta patologia, ja que propicien la deshidratació de la pell.

A més, abrigar massa els nens pot provocar sudoració i agreujar-ne els símptomes i cal anar amb compte amb el fregadís de les peces de roba amb la pell, perquè també pot desencadenar brots.

Per la seva banda, les altes temperatures de les calefaccions augmenten la sequedat de les habitacions i això també incideix en l’empitjorament dels nens, perquè facilita que la pell es ressequi excessivament. Per evitar-ho, és convenient airejar les habitacions i augmentar-ne la humitat amb recipients amb aigua als radiadors.

 

Altres factors causants de dermatitis

Al mateix temps, l’ansietat i l’estrès són agreujants de la patologia, ja que empitjoren sensiblement els símptomes quan l’afectat viu aquesta situació amb més tensió.

I és que a part que la picor de la zona afectada és intensa, les lesions poden acabar transformant-se en plaques de pell engrossida. En aquests casos no només se’n ressent l’aspecte físic, sinó que sol afectar l’estat emocional, ja que la picor és especialment nocturna i associada sovint a trastorns del son.

XarxaFarma recomana evitar l’estrès i l’ansietat, especialment durant els brots de la malaltia, per evitar-ne l’empitjorament.

Què podem fer si tenim una dermatitis?

En primer lloc, els pediatres al·lergòlegs recomanen visitar un especialista si se sospita de dermatitis atòpica. Un bon diagnòstic n’avaluarà la simptomatologia, la durada, i si hi ha antecedents personals o familiars. A més, és molt important descartar altres malalties amb les quals es pot confondre aquesta dermatitis.

Molts pacients desconeixen que pateixen dermatitis atòpica i en comptes de tractar-se amb corticoides tòpics i cremes emol·lients (hidratants) per frenar la inflamació i recuperar l’equilibri de la pell, recorren a cremes que només alleugen temporalment la picor.

És per això que a més de seguir sempre les indicacions que marca l’especialista, cal tenir en compte també les següents recomanacions.

En cas de dubte sobre les lesions o els tractaments pautats, consulta la teva farmàcia XF de confiança.

Consells per cuidar la pell

 

Més enllà dels possibles defectes del sistema immunitari i d’alguns factors desencadenants, se sap ara que l’alteració de l’estructura de la pell és un element determinant tant per a l’aparició dels brots com per modular la durada i intensitat dels símptomes.

Encara que no podem eliminar definitivament la dermatitis atòpica, sí que tenim l’opció d’intentar evitar l’aparició de brots d’aquesta afecció cuidant la pell en tot moment. A més, si aconseguim millorar la funció barrera d’aquesta pell, podrem reduir la inflamació i l’inici de la marxa atòpica.

Per tenir cura de la pell atòpica, els productes que s’utilitzin han de proporcionar una neteja profunda respectant-ne l’estructura, el pH i l’equilibri natural. Tant en el moment del brot com en l’etapa de calma, la pell atòpica s’ha de cuidar amb cremes i locions emol·lients que li aportin el que li manca, que restaurin la barrera cutània alterada i evitin, d’aquesta manera, la pèrdua d’aigua i l’entrada d’agents agressius externs, mediambientals o microbiològics.

No tots els productes valen!

És important que la seva composició ajudi a reforçar o estimuli la producció de proteïnes i lípids estructurals, que es troben en poques quantitats a la pell atòpica (ceramides, àcids grassos essencials, colesterol…). Han de calmar la picor, principal símptoma d’aquesta afecció de la pell, per millorar la qualitat de vida del pacient. També han de protegir la pell de l’agressió dels raigs ultraviolats, els canvis de temperatura o la pol·lució ambiental, entre altres factors desencadenants dels brots o agreujants de la patologia.

A més, és important la forma d’aplicar aquests productes. Si en vols saber més, segueix els consells que et donen els especialistes de La Roche Posay seguint aquest enllaç.

Per tant, a l’hora d’adquirir els productes d’higiene i cura, confia en aquells laboratoris que tenen veritable experiència en tractar pells atòpiques, com poden ser el laboratori Ducray amb la seva gamma de productes específics Dexyane® o el laboratori Leti que porta ja cent anys tenint cura de la pell atòpica amb la gamma de productes LETIAT4®, entre d’altres.

XarxaFarma recomana utilitzar sempre productes de qualitat, testats i amb segell de garantia.