Categoria Ulls

Es tracta d’un procés fisiològic benigne que evoluciona gradualment amb el pas del temps i que provoca la pèrdua progressiva de la visió.

La cataracta –una nuvolositat al cristal·lí de l’ull que dificulta la visió– és una malaltia associada a l’edat i la principal causa de ceguesa evitable a tot el món. A Espanya, el 36 % de la població té cataractes a partir dels 50 anys, percentatge que ascendeix al 49 % entre les persones de 61 a 70 anys, i que arriba al 71 % en la franja d’edat de 71 a 80 anys. Això es deu a canvis normals en l’ull que es produeixen després dels 40 anys, aproximadament, quan les proteïnes del cristal·lí comencen a desintegrar-se i aquest es torna ennuvolat, apunta l’American Academy of Ophthalmology.

Factors de risc

No obstant això, al marge de l’edat, hi ha altres factors que poden anticipar l’aparició de cataractes. Algunes malalties –com la diabetis–, antecedents familiars, l’ús prolongat de corticoides o altres medicaments, la freqüent exposició a la radiació o el tabaquisme, principalment, poden propiciar que aparegui. Alhora, certs traumatismes, com un cop, una punció, un tall o una cremada per agents químics també poden donar lloc a una cataracta traumàtica.

Els símptomes

La cataracta produeix una pèrdua de visió progressiva i indolora. Sol ser habitual la sensació de visió borrosa o nebulosa, intolerància a la llum intensa (fotofòbia) amb possibles halos al voltant de focus de llum (fars de cotxes, fanals…). El pacient també pot percebre els colors de forma alterada, com si haguessin perdut intensitat. Això no obstant, segons la mida i la localització de les àrees d’opacitat del cristal·lí, una persona pot o no adonar-se que està desenvolupant una cataracta. Per exemple, si l’afecció es localitza a la part externa de la lent, la visió no varia; però si l’opacitat està situada prop del centre, generalment interfereix en aquesta. A mesura que les cataractes augmenten, la visió pot fer-se més borrosa.

El 71 % de la població té cataractes a partir dels 70 anys

Els experts de la Societat Espanyola d’Oftalmologia (SEO) destaquen que un dels principals problemes d’aquesta malaltia és que, segons la mida i la localització de les àrees d’opacitat del cristal·lí, pot passar desapercebuda. Alhora, segons l’estudi Molt a veure, d’Alcon, el 80% dels espanyols té poc coneixement o cap sobre les cataractes.

Progressió dels símptomes

Tot i que les cataractes formen part de les anomenades “malalties silencioses”, hi ha diferents símptomes relacionats amb la visió que la persona ha de tenir en compte i que, si els detecta, ha de consultar amb el seu oftalmòleg:

  • Tenir la visió ennuvolada, poc nítida o borrosa.
  • Veure doble (quan es veuen dues imatges en lloc d’una).
  • Presentar una alta sensibilitat a la llum.
  • Tenir dificultats per veure-hi bé de nit.
  • Necessitar més llum de l’habitual per llegir, escriure, cosir, etc.
  • Veure els colors brillants atenuats o groguencs.

Per detectar la malaltia al més aviat possible, els experts de la SEO recomanen revisar-se anualment els ulls.

El diagnòstic

El diagnòstic ha de realitzar-lo l’oftalmòleg després d’una exploració completa, a partir de la qual estableix el pronòstic i la pauta a seguir. L’evolució de la malaltia pot ser molt variable: algunes cataractes progressen ràpidament, i disminueixen la visió en els mesos següents al diagnòstic, mentre que altres no varien gaire amb el pas del temps.

El tractament

Segons els experts de la SEO i de l’American Academy of Ophthalmology, la cirurgia és l’únic tractament per resoldre la pèrdua de visió produïda per la cataracta, i subratllen que no hi ha medicaments o col·liris que aturin l’evolució o recuperin la transparència del cristal·lí. Alhora, apunten que la cataracta no és una patologia que s’hagi de tractar de manera urgent; no necessita cirurgia immediata excepte en casos extraordinaris.

Segons els experts, l’únic tractament realment efectiu és la cirurgia

La tècnica

La cirurgia de cataracta consisteix en una operació per extreure el cristal·lí ennuvolat i col·locar-ne un d’artificial i transparent, denominat lent intraocular (IOL, per les sigles en anglès). Per dur a terme la intervenció, l’ull s’anestesia amb gotes oculars o amb una injecció al seu voltant. El pacient està despert durant la cirurgia, però és possible que se li administri un medicament que l’ajudi a relaxar-se. El cirurgià fa petites incisions (talls efectuats amb làser o bisturí) prop de la còrnia (la capa transparent sobre la part anterior de l’ull) per arribar al cristal·lí de l’ull. En general, no cal fer punts de sutura, ja que les incisions se segellen soles, i només es col·loca un protector durant els dies posteriors mentre l’ull es recupera de la cirurgia.

XF recomana: Després de la cirurgia, s’ha d’evitar fregar-se els ulls i que hi entri aigua o sabó directament.

Consells

COM RETARDAR-NE EL DESENVOLUPAMENT
La millor manera d’endarrerir el desenvolupament de la cataracta és protegint els ulls de la llum solar. Els experts recomanen l’ús d’ulleres de sol que filtrin els raigs de llum ultraviolada (UV). Una altra opció és utilitzar ulleres normals amb una capa transparent anti-UV.

NO AUTOMEDICAR-SE
Les cataractes només es poden extreure amb cirurgia. Per això, no s’han d’utilitzar gotes o altres tractaments per als ulls que s’anunciïn com dissolvents o eliminadors de cataractes, ja que no hi ha evidència científica que les cataractes es puguin dissoldre amb gotes per als ulls.

REVISIONS
Un cop la persona ja ha estat diagnosticada de cataractes, els especialistes recomanen fer-se un examen anual dels ulls a partir dels 65 anys. Abans d’aquesta edat, les revisions poden ser cada dos anys.