Categoria CardiovascularHi ha determinats aliments que suposen una temptació difícil de contenir. I tots tenen en comú un alt contingut en sucres, greixos o sal.

Alguna vegada t’has preguntat per què és impossible menjar només una patata fregida, galeta de xocolata o crispeta? Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Michigan i del centre d’investigació New York Obesity de l’hospital Mount Sinai-St. Luke’s intenta donar resposta a aquesta pregunta i apunta que els aliments amb un alt contingut en sucres, greixos o sal activen el sistema de recompensa del cervell. L’estudi detalla que els aliments altament saborosos fan que les persones se sentin millor, ja que provoquen la producció de substàncies químiques en el cervell com la dopamina. Després de menjar aquests aliments i experimentar el plaer associat amb l’augment de dopamina, ràpidament la persona sent la necessitat d’ingerir-ne més quantitat, amb la qual cosa es crea el que podríem anomenar una addicció. Com a resultat, l’individu continua menjant encara que no tingui gana, i perd el control sobre el seu comportament alimentari, reacció que repercuteix negativament en la seva salut i economia.

Saciar la gana

Fernando Rodríguez de Fonseca, coordinador de la Xarxa de Trastorns Addictius de l’Institut de Salut Carlos III, també destaca que el que fa que un aliment sigui més addictiu que un altre té molt sentit des del punt de vista fisiològic: quan es té gana es busca un menjar més calòric, com el que conté sucre o greix, que satisfaci d’una manera més ràpida i amb més intensitat.

XF recomana: Abans de menjar un aliment poc saludable, pensa en els efectes negatius que té per a la salut.

A la vegada, les situacions d’ansietat o estrès poden conduir a la sensació constant de tenir gana i que la persona acabi picant a tota hora.

Aliments processats

Els experts apunten que els aliments altament processats, a diferència dels naturals, tenen més possibilitats de provocar un pic o pujada de sucre en sang, circumstància que activa certes àrees del cervell relacionades amb les addiccions.

Els més irresistibles

Entre els aliments processats que generen una major “addicció” trobem:

  • Patates fregides: són un aliment que només deixem de menjar quan la bossa ja està buida. Solen ser molt addictives per la quantitat de greixos i carbohidrats que contenen, i per la presència de glutamat monosòdic, un potenciador del sabor conegut com l’E-621 i que també desperta la fam.
  • Pizzes: les processades, amb bacó i formatge en abundància, per exemple, contenen gran quantitat de greixos saturats i hidrats de carboni.
  • Xocolata: tot i que el cacau –o xocolata negra– és bo per a l’organisme, el fet que se li afegeixi gran quantitat de sucre i mantega fa que es converteixi en un aliment menys saludable. A més, conté triptòfan (aminoàcid que regula la serotonina o hormona del benestar) i feniletilamina (substància del grup de les endorfines que millora l’estat d’ànim), la qual cosa fa que sigui un aliment molt atractiu.
  • Cafè: la cafeïna té un efecte addictiu sobre el cervell tot i que, sempre que no sigui en excés, els seus efectes poden ser beneficiosos per a la salut.
  • Begudes ensucrades i energètiques: contenen una alta concentració de sucres, i això les converteix en gairebé irresistibles.

Els dolços: un plaer a controlar

L’Organització Mundial de la Salut estima en 25 g de sucre la quantitat diària recomanada, establint un màxim de 50 g en els adults. No obstant això, cada espanyol consumeix 70 g de sucre al dia (126,4 g els americans), segons un estudi publicat per Euromonitor. Un altre estudi, elaborat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Mapama), destaca que els espanyols han incrementat el consum de productes de pastisseria, galetes i cereals en un 1,5 % l’últim any, i se situen en 14,09 kg per persona i any.

L’abús de dolços i sucre pot augmentar el risc de tenir problemes de sobrepès, obesitat o diabetis, entre d’altres. Per intentar reduir-ne el seu consum, els experts aconsellen:

  1. Substituir els aliments dolços per altres sense sucre.
  2. Elaborar receptes casolanes per controlar la quantitat de sucre, i intentar reduir-la.
  3. Per postres, menjar sempre fruita.
  4. Beure aigua en lloc de refrescos o begudes energètiques.
  5. Evitar fer la compra quan es té fam.