Categoria CardiovascularSabies que els excessos durant el Nadal poden fer-nos engreixar una mitjana d’entre 2 a 3 quilos? Doncs ha arribat l’hora de perdre aquests quilos i ho farem controlant la ingesta de menjar i augmentant l’exercici físic. A més a més, existeixen plantes medicinals que poden reforçar la pèrdua de pes. Coneixes quines són?

Més d’un terç de la població reconeix que comet excessos pel que fa a menjar i beure durant les celebracions, segons un estudi elaborat pel Centre de Recerca sobre Fitoteràpia (INFITO) i la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l’Alimentació (SEDCA).

El fetge és l’òrgan més perjudicat pels excessos nadalencs, sobretot degut als greixos i a l’alcohol. A banda d’això, acostumen a ser freqüents les molèsties digestives, que poden allargar-se després de les festes.

Per evitar els problemes associats als excessos, es recomana tornar a una dieta sana i equilibrada, realitzant cinc ingestes diàries i consumir fruites, verdures, cereals integrals, llegums i peix blau en abundància. A més, INFITO i la SEDCA aconsellen:

  1. controlar les quantitats i el consum de dolços i d’alcohol
  2. beure molta aigua durant els àpats
  3. prendre preparats farmacèutics de plantes medicinals, com ara el card marià o la carxofa, per depurar l’organisme i eliminar toxines.

Els excessos nadalencs

La majoria dels espanyols reconeix realitzar entre un i quatre àpats amb familiars i amics durant el Nadal, i quasi una quarta part en fa cinc o sis. Tot això suposa per al cos una ingesta de calories de més, que al gener es voldran perdre ràpidament per no augmentar d’aquesta manera el risc de sobrepès i obesitat.

Segons una anàlisi de la SEDCA fet sobre els plats típics nadalencs, cadascun d’aquests àpats implica una mitjana d’almenys 1.500 calories. A part, s’han d’afegir les corresponents begudes alcohòliques i altres begudes refrescants.

A més a més, aquest excés d’ingesta es repeteix diversos dies seguits, durant els quals es fa menys exercici, de manera que s’acumula molt sense, amb prou feines, gastar-ho.

Els àpats copiosos produeixen una sobrecàrrega digestiva.

Eliminar toxines

Segons els experts en Nutrició i Alimentació de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC) i de la junta directiva d’INFITO, “Aquest tipus d’excessos acumulats durant el Nadal poden comportar trastorns de salut si no se n’afavoreix la depuració”. A més recorden que els àpats copiosos comporten una sobrecàrrega digestiva que pot ocasionar digestions pesades, distensió abdominal, cremors, nàusees o malestar”.

Altres efectes que poden aparèixer són:

  • un augment de les transaminases i dels nivells de colesterol i triglicèrids
  • increment de pes
  • alteració del sistema immunitari
  • insomni
  • ansietat
  • trastorns de la pell

Com podem evitar les digestions pesades

El tractament de la dispèpsia (o digestió pesada) depèn de la causa que l’origina. Les modificacions en l’estil de vida i en els hàbits alimentaris són sempre la primera opció terapèutica i sovint són suficients:

  1. BEGUDES: disminuir el consum d’alcohol, begudes amb gas, cola i cafè. En cas d’acidesa, evitar begudes àcides tipus taronjada o llimonada.
  2. ALIMENTS: evitar els greixos, els picants, els fregits, les salses, les espècies, els embotits i els aliments àcids tipus tomàquet, cítrics, xocolata, vinagre, etc.
  3. LA MANERA DE MENJAR: menjar lentament i mastegar curosament els aliments. Seguir un horari regular per fer els àpats. Menjar poc i sovint.
  4. DIGESTIÓ: no estirar-se immediatament després de menjar, i després de sopar esperar 2-3 hores abans de ficar-se al llit.
  5. FACTORS PSICOSOMÀTICS: evitar els factors d’estrès i nerviosisme. Una bona solució poden ser les teràpies de suport psicològic.
  6. PES: evitar el sobrepès. Perdre pes redueix la pressió sobre l’estómac i millora la simptomatologia. De la mateixa manera, s’aconsella vestir-se amb roba que no
    estrenyi l’estómac.
  7. ACTIVITAT FÍSICA: fer activitat física moderada durant almenys mitja hora cada dia.
  8. TABAC: no fumar, ja que el tabac actua com un irritant.
  9. MEDICAMENTS: si es pren alguna medicació, consultar el metge o farmacèutic; pot ser recomanable canviar-la per una altra, ja que alguns medicaments empitjoren la dispèpsia (aspirina, antiinflamatoris, sals de ferro, bifosfonats, etc.).

Si vols saber més sobre la dispèpsia, clica AQUÍ.

Ajuda natural contra els excessos

El card marià és el fruit d’una planta medicinal, les propietats de la qual es deuen a la silimarina, un principi actiu que combat les substàncies hepatotòxiques com l’alcohol, protegint el fetge. El seu mecanisme d’acció permet també activar la producció i secreció de la bilis, i així es millora la funció del fetge i la vesícula biliar, facilitant la digestió de les substàncies grasses.

Per la seva banda, les fulles de carxofa, en forma de preparat farmacèutic, actuen com a depuratives i també afavoreixen la funció del fetge i de la vesícula biliar. Té a més a més, un efecte diürètic i drenant, el qual ajudarà a netejar l’organisme dels excessos comesos durant els dinars i sopars nadalencs.

XF recomana: Els complements són una mesura eficaç per depurar, però també pots fer-ho amb la dieta.

Més seguretat

Els especialistes recorden que perquè les plantes medicinals resultin eficaces, actives i segures han de tenir una quantitat determinada de principis actius, i això només s’aconsegueix quan les plantes han estat ben conreades, processades i envasades.

Així adquirint les plantes medicinals a la farmàcia, t’assegures que estan en perfectes condicions de seguretat i eficàcia. D’altra banda, tindràs el consell del farmacèutic, el professional sanitari millor format en plantes medicinals, i per tant el més adequat per aconsellar quina és la millor en cada cas.