Categoria Vacances

Els mesos de maig i juny, ciutats i pobles s’omplen de flors per celebrar l’arribada del bon temps i el Corpus.

Maig és el mes de les flors. Unes flors que converteixen la ciutat de Girona en un jardí multicolor i que durant la festivitat de Corpus Christi cobreixen els carrers de Sitges (Barcelona) i de l’Orotava (Santa Cruz de Tenerife) amb catifes d’aromes i colors. A Elche de la Sierra (Albacete) opten per, en comptes de flors, guarnir els carrers amb catifes de serradures de colors vius.

Girona, Temps de Flors se celebra del 12 al 20 de maig en diversos espais de la ciutat

Girona, temps de flors

 

Girona, Temps de Flors és la gran festa floral de la capital del Gironès que se celebra des de fa més de seixanta anys. A mitjans de maig –aquest any, del dissabte 12 de maig al diumenge 20–, més de 150 espais de la ciutat, com el monestir de Sant Pere de Galligants; el convent de Sant Domènec; la catedral; els banys àrabs; la cisterna del Museu d’Història de Girona, i el riu Onyar, a més d’una infinitat de patis, places, monuments, edificis singulars i cases històriques, s’adornen amb catifes i motius florals. És una ocasió única per visitar alguns llocs de la ciutat, com el subterrani de la catedral, que només s’obren al públic durant la celebració de Girona, Temps de Flors.

La història d’aquesta peculiar mostra floral va començar l’any 1954, quan un grup de joves emprenedors va decidir organitzar el primer Concurs Exposició Provincial de Flors al Saló del Descans del Teatre Municipal.

La gran afluència de públic va fer que els organitzadors es plantegessin ampliar la iniciativa a altres escenaris –com la Sala Pergamins de la Biblioteca Pública i posteriorment el monestir de Sant Pere de Galligants–, buscant, a més, que la mostra servís per promocionar el conjunt històric de la ciutat. I ho van aconseguir. L’edició passada, prop de 250.000 persones van visitar Girona, Temps de Flors, que va utilitzar un 10 % més de flors que en l’edició del 2016. L’esdeveniment s’ha convertit en el gran festival internacional de Girona gràcies a la participació de professionals –vivers, floristeries i escoles de jardineria– i ciutadans. Des del 2015 compta amb la col·laboració de la ciutat de Gent (Bèlgica) que, entusiasmada amb la iniciativa, ha decidit decorar els seus carrers i places amb motiu de la Floraliën, la seva fira floral.

 

Catifes de clavells

La celebració del Corpus Christi –amb les seves catifes florals– és una de les festes més arrelades a Sitges

Any rere any, Sitges celebra la seva Festa del Corpus –declarada d’Interès Turístic i Artístic Nacional– amb les tradicionals catifes de flors elaborades pels veïns d’aquesta població de la comarca del Garraf (Barcelona). Aquest any, del 2 al 10 de juny, tindrà lloc el Concurs de Catifes de Flors, en el qual s’utilitzen més de 30.000 dotzenes de clavells, a més d’altres espècies de flors i gespa. Tot i que la tradició de les catifes de flors de Sitges es remunta al segle XIX, no va ser fins l’any 1952 quan l’Associació de Turisme de Sitges els va donar un caràcter competitiu. A més de les tradicionals catifes que cobreixen els carrers de colors vius i la decoració dels patis, aquests dies Sitges també organitza l’Exposició de Clavells, la primera edició de la qual va tenir lloc el 1918 gràcies a la iniciativa de Mariano Carbonell i Antoni Clarà. Una altra de les activitats que es porta a terme és el Concurs de Decoració Floral de Façanes i Balcons, on els veïns fan servir principalment clavells i geranis per decorar les cases, i la Mostra de Bonsais, que la passada edició va exposar més de cent exemplars.

 

Flors i sorres volcàniques

 

El 2007 les catifes del Corpus Christi de la vila de l’Orotava, a Santa Cruz de Tenerife, van ser declarades Bé d’Interès Cultural. Aquesta centenària tradició artística de naturalesa efímera consisteix a cobrir amb flors els carrers i sorra volcànica les places del trajecte processional durant la celebració del Corpus Christi. El seu origen se situa a mitjans del segle XIX, amb la creació de la primera catifa floral amb la qual la família Monteverde va tributar al pas del Santíssim Sagrament a les portes de la seva mansió. De mica en mica diverses famílies es van sumar a la iniciativa fins a configurar tot un itinerari integrat per quatre carrers (Colegio, Carrera del Escultor Estévez, Tomás Pérez i Inocencio García) i tres places (Casañas, Patricio García i Ajuntament), on es disposen més d’una trentena de mostres florals, alternant tapissos i corridos. Generalment els corridos ocupen els espais situats entre dos tapissos, actuant com a nexe.

Des de l’any 1919, a la plaça de l’Ajuntament es confecciona una catifa amb sorres volcàniques procedents del parc nacional de Las Cañadas del Teide.

XF Recomana: Planificar el viatge i reservar amb temps degut a l’interès que desperten aquestes celebracions.

Catifes de serradures

 

A Elche de la Sierra, la nit del Corpus és la nit de les catifes de serradures. La matinada del 28 de maig de 1964, deu nois d’Elche de la Sierra (Albacete) van sortir d’amagat de casa seva i van fer una catifa de serradures de colors al llarg del recorregut de la processó del Corpus. La idea va ser de Francisco Carcelén, un comerciant del poble que en un dels seus viatges a Catalunya va contemplar les catifes de flors de Sitges i va pensar que podia fer unes catifes de vistositat similar aprofitant els excedents de serradures que existien a la localitat. Als primers catifaires se’ls va unir a poc a poc tot el poble i es van crear les penyes catiferes. El maig de 2014, el Corpus Christi d’Elche de la Sierra va ser reconegut com a Bé d’Interès Cultural, de caràcter immaterial.