Categoria VacancesL’illa de sorra blanca, sense les aglomeracions del juliol i l’agost, es converteix en un lloc per evadir-se i celebrar l’arribada del bon temps.

Les allaus de turistes típiques de l’estiu encara no han omplert aquesta illa de les Balears, petita, tranquil·la i familiar. No obstant això, el clima ja hi anuncia un estiu imminent, amb el sol lluent i escalfant amb força a les hores centrals del dia. Menorca es converteix ara en una destinació idònia per gaudir dels primers banys al mar després del fred, visitar-ne els fars i degustar les seves joies gastronòmiques, com la sobrassada o el formatge amb denominació. I tenint en compte les dimensions que té, és possible conèixer molts dels atractius de l’illa en un sol cap de setmana.

 

Ciutadella, com a casa

Posseeix l’habilitat d’haver conservat l’essència de la seva història i la seva gent sense rendir-se a l’ombra del turisme. L’antiga capital, Ciutadella, és el municipi més poblat de Menorca, té 29.282 habitants i, probablement, també és el més acollidor per al viatger. Els carrers d’aquesta localitat remeten a un temps passat amb esglésies, carrerons, murs empedrats i un curós comerç local amb productes tradicionals, com les sandàlies menorquines.

Allotjar-se a Ciutadella és una molt bona opció per accedir ràpidament a llocs de l’illa tan populars com la cala Macarella o el far de Favàritx.

XF recomana: Utilitza calçat còmode i amb bona subjecció per fer passejades i excursions de forma segura

 

Bon menjar a Maó

Maó, la capital, concentra el nucli urbà més gran de l’illa i un port farcit de restaurants i bars on el viatger podrà satisfer el seu afany gastronòmic: tapes de pop, sípia amb pèsols, calderetes de llagosta, escopinyes al forn i copes de pomada (ginebra amb llimonada), són alguns dels tresors culinaris que es poden gaudir als establiments de la zona.

 

Platges per desconnectar

Menorca té 210 km de costa marcades pel contrast paisatgístic al nord i al sud. Les platges del nord de sorra ataronjada, com l’onírica Pregonda, confronten amb el mar de blau caribeny a les cales situades al sud de l’illa, entre les quals la Macarella destaca com una de les més concurregudes i desitjades pels turistes. Per arribar a moltes de les platges que tenen més encant i menys afluència de visitants (com és el cas de Trebalúger), s’ha de fer una petita excursió, però l’esforç val la pena.

És important anar sempre equipat amb una ampolla d’aigua i una mica de menjar, ja que la majoria de platges són verges i no hi abunden els venedors ambulants.

 

Menorca en ruta

L’illa no només satisfà els amants del turisme de platja, sinó que també complaurà els que gaudeixen d’excursions i altres activitats en plena natura.

Una de les millors rutes senderistes que s’hi poden fer és la del Camí de Cavalls. Es tracta d’un sender centenari que es feia servir per defensar la costa de l’illa i que permet fer la volta a Menorca descobrint-hi cales, penyals i pinedes, entre altres riqueses paisatgístiques. La ruta consta de 185 km dividits en 20 etapes i es pot fer com una travessa, a trams o bé com a passeig.

Una altra de les opcions que atrau els viatgers és la de recrear temps passats fent el trajecte a cavall. Sortides per hores, d’un o diversos dies, permeten contemplar l’illa al galop des d’una perspectiva única.

 

Calas on perdre’s

Cavalleria: d’accés senzill amb cotxe, natura abrupta i una sorra vermellosa que bé pot remetre a un paratge galàctic, és una de les platges més emblemàtiques de l’illa.

Trebalúger: arribar a aquesta cala implica fer una excursió d’uns 45 minuts, ja que està aïllada i no és de fàcil accés. Però la recompensa no té preu: gaudir d’una de les perles del sud de l’illa, un lloc serè, de sorra blanca i aigua transparent.

Macarelleta: juntament amb la seva germana gran, la Macarella, és una de les més populars. D’aigües turqueses, sedueix tant turistes com locals.

Mitjana i mitjaneta: totes dues conformen un paisatge de postal que el viatger no podrà oblidar. Els seus penya-segats estan emmarcats per multitud de pins i l’aigua convida a banyar-s’hi sense presses.

 

Imperdibles

Fornells: situat al nord de l’illa, Fornells és un poble de pescadors on la caldereta de llagosta és deliciosa i els carrers conviden a passejar i perdre-s’hi.

Far de Favàritx: un entorn agrest, l’aparença lunar del cap de Favàritx i els 28 metres d’alçària del far en fan un lloc de visita obligada.

Cova d’en Xoroi: al penya-segat de Cala en Porter hi trobem el principal referent de l’oci nocturn a Menorca, que a més ofereix una panoràmica singular de l’illa.