Categoria Vacances

Platges de sorra fina i aigua neta, pobles tintats de calç blanca i tastets amb sabor de mar són alguns dels atractius de recórrer les terres gaditanes.

A Cadis el temps avança a poc a poc a mesura que fem una aturada a tavernes amb tradició, passegem entre casetes blanquinoses i ens regalem un bany a les platges i les cales que conformen la Costa de la Luz.

Des de la capital, passant pels pobles del litoral gadità i visitant-ne els punts d’interès, us proposem una ruta per assaborir pausadament tots els racons i les activitats que es poden dur a terme en aquesta destinació andalusa.

La cultura culinària està marcada per la tradició pesquera, la fritura i els vins amb denominació

La història a l’esquena

Cadis és la província homònima de la regió i es considera una de les ciutats més antigues d’Occident –es va fundar el 1100 aC de la mà dels fenicis–. Per començar el dia i observar la sortida del sol, es pot fer un passeig agradable per l’Alameda Apocada. La caminada tindrà lloc entre muralles a prop de la badia i en el que és, des del segle XVII, un dels racons més visitats de la ciutat. Si recorrem la muralla de San Carlos, arribarem fins al Parque Genovés, situat al nucli antic i ple de jardins romàntics.

És imperdible la posta de sol que ofereix la platja de la Caleta, escortada pels castells de Santa Catalina i San Sebastián.

El regne de la nàutica

Amb platges extenses, idíl·liques i sacsejades pel vent de llevant, Tarifa s’ha convertit en una destinació de culte per als acèrrims als esports nàutics com ara el surf, el surf de vela o el submarinisme.

Aigües cristal·lines, fars –destaca el de Camarinal– i vegetació abrupta són alguns dels reclams de platges com El Cañuelo, el cap de Plata o, la més popular, la platja de Bolonia.

Abocada al mar i situada prop de l’Àfrica, l’arquitectura de Tarifa reflecteix el llegat dels fenicis, els musulmans i inclou la troballa més valuosa de l’època romana que hi ha a tota la província, la ciutat Baelo Claudia.

Jerez i el llegat andalusí

La tradició flamenca, els campionats de motor, el xerès i l’activitat eqüestre i taurina han fet de Jerez de la Frontera una ciutat reconeguda a escala internacional.

S’hi aprecia la profunda empremta que hi van deixar els musulmans, com el traçat urbanístic dels barris situats al cor de l’antiga medina àrab: San Lucas i San Mateo, on hi ha la Plaça del Mercat (seu del Museu Arqueològic) i el Palau Riquelme. Però l’Alcàsser de Jerez és, sens dubte, el vestigi més gran d’al-Àndalus. Al seu interior es troba la Mezquita, el Jardín de los Olivos i els Banys Àrabs, i es pot visitar la Cambra Fosca, un sistema que permet observar la ciutat com si es tractés d’una fotografia, però amb la particularitat que les imatges estan en moviment.

L’encant de Barbate

Aquesta vila blanca i lluminosa està històricament lligada al mar i a la pesca, desplegant-se al voltant d’un port pesquer singular i pintoresc. La localitat s’enclava al Parc Natural de la Breña i Marismas de Barbate, amb una oferta d’oci molt àmplia.

Al parc natural es poden realitzar itineraris equipats i senyalitzats per gaudir de la seva bellesa paisatgística i de la riquesa ecològica. El senderisme, el cicloturisme o les passejades a cavall i els esports de muntanya són algunes de les opcions a l’abast del viatger.

A les platges de Caños de Meca –en les quals el nudisme és una pràctica comuna– hi abunda la tranquil·litat, fins i tot en temporada alta. Així mateix, l’edificació de l’entorn, en la seva major part configurada per habitatges rurals aïllats de típic estil andalús, garanteix una baixa densitat de població en els mesos d’estiu.

A Barbate tampoc no podem oblidar una visita a Zahara de los Atunes, el nom de la qual es deu a la tradició de pesca tonyinaire que es remunta a l’època dels fenicis i que es realitzava amb la famosa tècnica de l’almadrava. A banda de visitar les seves platges d’aigua neta i sorra daurada, cal apropar-se al Castillo de la Almadraba, construït al segle XVI per defensar les almadraves, que també va servir per preparar conserves de tonyina i on va treballar Miguel de Cervantes.

XF recomana: Si viatges a aquesta zona a l’estiu, porta una gorra o barret i evita l’exposició solar perllongada

Menjar i beure

ESMORZAR AL CAFÉ LEVANTE

Lloc de trobada de personalitats de la cultura, aquest bar situat a Cadis ofereix saborosos panets amb oli d’oliva i dolços variats.

APERITIU A LA MANZANILLA

En aquesta taverna centenària de Sanlúcar de Barrameda, es pot degustar el vi típic de la zona, la mançanilla, a banda de bon menjar casolà.

TAPES A EL PALILLO

Caçó en adob, sípia, gambetes… Al Bar el Palillo hi trobareu la millor fritura de Cadis.


Passejades, evasió i esport a les seves platges

Platja de Bolonia: situada a Tarifa i amb 40 km de longitud, esdevé un escenari de naturalesa quasi verge, salvatge; coronat per una enorme duna de sorra blanca i el rastre d’una ciutat romana –les ruïnes de Baleo– als seus peus.

Cala de los Alemanes: aquesta platja de 1.500 m deu el seu nom a la seva funció d’aprovisionament i vigilància dels vaixells alemanys que circulaven per l’estret durant la II Guerra Mundial. Està situada prop de Zahara de los Atunes, entre els caps de la Plata i de Gracia.

El Palmar: marcada per la rapidesa i la grandària de les onades, la poca profunditat de l’aigua i situada prop de Conil de la Frontera, satisfarà els amants del surf.

Caños de Meca: punt de trobada històric de la comunitat hippie, és un nucli de població que alberga una gran varietat de platges d’aigua neta, esculls i dunes.