Categoria Estats d'ànimLes localitats amb el segell Cittaslow són indrets on abunda la bona gastronomia, la sostenibilitat i un ritme de vida en harmonia amb la natura.

Rebaixar la velocitat que regeix la vida a la ciutat, retrobar-se amb la natura i preservar el medi ambient són alguns dels pilars de la filosofia slow. Es tracta d’una visió del món que enalteix la lentitud, no en termes de moviment, sinó pel que fa a la capacitat de viure el present i dedicar a cada cosa el temps que requereix, com pot ser menjar sense presses, de manera saludable i sostenible.

 

Un segell de qualitat

L’origen d’aquesta filosofia, que dóna valor al temps natural de les coses, es remunta a un moviment relacionat amb l’alimentació, l’anomenada ecogastronomia (slow food) , contrari a la indústria del menjar porqueria. D’aquí va néixer a finals dels anys noranta la xarxa Cittaslow, una agrupació de ciutats que han d’assumir prop de 60 requisits que asseguren que combaten el ritme frenètic de les ciutats contemporànies. A més, han d’implementar mesures per preservar-ne el patrimoni local, històric i cultural.
Actualment, 150 ciutats de 25 països diferents disposen del segell Cittaslow. Totes tenen menys de 50.000 habitants i són poblacions que treballen per millorar la qualitat de vida dels seus habitants mitjançant l’ús d’energies renovables, la conservació de les tradicions o la lluita contra l’ús irracional de l’aigua.

 

Turisme amb calma 

Les ciutats slow són una destinació perfecta per a les escapades de cap de setmana en parella o en família. El tipus de turisme que proposen, basat en tastar la gastronomia local, connectar amb la natura i conèixer amb profunditat els costums del lloc, permet desconnectar del frenesí de la vida urbana i delectar-se amb petits plaers.

Viatjar amb filosofia slow és fer-ho sense un recorregut turístic programat i sense estar pendent del rellotge, connectant amb els habitants del lloc que es visita, coneixent-ne els costums, les festes, els seus orígens i els seus menjars típics.

Les ciutats amb el segell Cittaslow són poblacions que tenen menys de 50.000 habitants.

 

Beneficis i destinacions

El concepte de turisme slow va néixer com a contrapunt a la fórmula de vacances que destaca avui dia, basada en viatges a destinacions llunyanes, plens d’activitats i visites a tants llocs com sigui possible en què, més que tornar a casa descansat, es torna amb sensació d’esgotament.

La lentitud no és sinònim d’avorriment, sinó de tenir més consciència amb el medi ambient i més possibilitats de viure amb plenitud cada moment del viatge.

Entre els municipis amb el segell Cittaslow, n’hi ha vuit que es troben a Espanya: Pals, Begur i Begues, a Catalunya; Bigastro, a Alacant; Rubielos de Mora, a Terol; i Balsameda, Mungia i Lekeitio, a Biscaia. Les dues últimes van ser les que primer es van reconèixer amb aquest distintiu.

La grandesa de Mungia ha estat impulsar el producte autòcton de qualitat. Una bona opció per degustar la seva gastronomia són els caseríos, que acullen braseries i restaurants on es preparen plats típics de la cuina basca com el bacallà al pil-pil o a la biscaïna. D’altra banda, Lekeitio ha sabut explotar l’equilibri entre modernitat i tradició. Recórrer el seu centre històric de traçat medieval és reviure el passat artesà i pescador d’aquest poble, entre esglésies, palaus, torres i convents.

La Costa Brava és un altre dels paratges de la geografia espanyola amb ciutats slow. Visitar destinacions com Begur a la primavera és una bona opció per gaudir del bon temps sense les aglomeracions habituals que es produeixen a l’estiu. Per tot plegat, les escapades a aquests indrets generen la sensació que parar el temps és possible.

El viatger desconnecta de la vida urbana i es delecta amb petits plaers.

 

Indrets per desconnectar

PALS (GIRONA)
Situat al cor de l’Empordà i format per tres nuclis (Pals, Masos de Pals i Platja de Pals), hi trobem un dels recintes gòtics més ben conservats de la zona, una àmplia platja familiar i ideal per practicar-hi esports nàutics, i un entorn natural d’arrossars i maresmes on es poden fer rutes a peu o en bicicleta i gaudir del paisatge. La gastronomia de Pals està marcada per la seva tradició arrossaire, en què l’arròs a la cassola destaca com el plat més genuí del municipi.

MORELLA (castelló)
A l’extrem nord de la Comunitat Valenciana i a només 60 quilòmetres de la costa, Morella té una posició estratègica que ofereix la possibilitat de contemplar un paisatge singular. En arribar a aquest municipi hi observem una vista panoràmica de muralles centenàries, coronades per un castell a més de mil metres d’alçària. Passejar pels seus carrers esglaonats és fer un viatge al passat, on el visitant trobarà monuments d’estil gòtic, com la basílica de Santa Maria o l’aqüeducte. La tòfona és l’estrella de la cuina moderna de la zona, la recol·lecció de la qual té lloc durant els mesos de novembre a març.

LEKEITIO (biscaia)
La localitat de Lekeitio està ubicada a la costa basca, a mig camí entre Sant Sebastià i Bilbao. Es caracteritza per la seva platja, que canvia amb les marees i descobreix un camí de sorra que porta fins a l’illa de San Nicolás. Lekeitio és un municipi amb una llarga tradició de pesca i va ser famós durant segles pels seus valents pescadors de balenes. La seva oferta gastronòmica se centra en el peix i el marisc. El marmitako, l’ingredient principal del qual és el bonítol del nord, és la recepta estrella de Lekeitio. Els restaurants de la població solen emprar productes autòctons, com peix fresc i verdures cultivades a la comarca.

XF recomana: Porta calçat esportiu per gaudir de les excursions amb comoditat i evitar lesions.