Categoria Estats d'ànimNo fer res i desconnectar de l’exterior és la millor manera per connectar amb l’interior i donar curs a l’enginy, la imaginació i la creativitat.

“Avorrir-se en el moment adequat és signe d’intel·ligència”, va dir l’escriptor americà Clifton Paul Fadiman. I l’experiència demostra que l’avorriment ocasional és bo perquè permet descansar de l’estimulació constant a la qual estem sotmesos –en gran part degut a la tecnologia– i afavoreix la creativitat i el sorgiment de noves idees. L’avorriment evita caure sempre en el mateix, porta a posar-se noves fites o a explorar nous territoris o idees, i a incrementar la motivació.

Peter Toohey, professor i investigador de la Universitat de Calgary (Canadà), en el seu llibre “Boredom: A Lively History”, defensa els beneficis de l’avorriment i destaca com és una de les emocions més comunes i constructives, i part essencial de l’experiència humana. Toohey apunta que, quan no fem res ens sentim malament perquè interpretem que perdem el temps i ens desconnectem de la vida activa. Però resulta difícil que la creativitat sorgeixi quan el cervell està ocupat pensant i resolent situacions; requereix un moment relaxat, distès, en el qual la nostra visió del dia a dia no estigui condicionada per una cosa que hem de buscar, per una decisió que hem de prendre o per un problema que cal resoldre.

Hi ha fòbia a l’avorriment i l’individu busca estar sempre ocupat.

El goig de no fer res

El psicòleg Rafael Santandreu, autor del llibre Les ulleres de la felicitat, considera que a la nostra societat hi ha fòbia a l’avorriment i subratlla la necessitat de recuperar el goig de no fer res. “El tedi forma part de la nostra naturalesa, ens posa en un estat mental de calma i de felicitat i és un gran activador de grans tasques”, apunta Santandreu, que considera que “des de la infància els nens estan sobreestimulats. No saben avorrir-se i això pot provocar un augment o un empitjorament del trastorn per dèficit d’atenció”.

No tenir temps per no fer res aniquila la nostra capacitat creativa.

Beneficis

L’avorriment té un component positiu que afavoreix diferents situacions o estats:

  • Permet moments per a la introspecció: quan la persona frena i es queda tota sola, l’avorriment pot convertir-se en un temps de descobriment, per explorar dins d’un mateix.
  • Dispara la creativitat: el tedi ocasional pot ser beneficiós, ja que pot esdevenir un incentiu que dispari la creativitat; fa que la persona es plantegi per què està avorrida, i això és un revulsiu per al canvi, per buscar alguna cosa millor per a l’individu.
  • Incrementa la solidaritat: en els moments de reflexió fruit de l’avorriment, algunes persones opten per donar un nou sentit a allò que fan, a compartir activitats o a fer alguna cosa per als altres. En general, aquesta actitud solidària genera beneficis tant a l’individu com a la societat.
  • No tenir por: els experts recomanen no tenir por de l’avorriment i aprofitar-lo per explorar amb la ment nous rumbs i escenaris, reflexionar sobre la vida, plantejar-se canvis i portar-los a terme.

Això no obstant, no s’han de confondre els moments d’avorriment amb un estil de vida sense estímuls, en el qual és fàcil intentar buscar motivació en alternatives perilloses com consumir drogues o alcohol, o practicar activitats perilloses per activar l’adrenalina.

XF recomana: L’avorriment permet somiar despert i imaginar solucions i alternatives creatives.

En positiu

AMB NATURALITAT
Parlar de l’avorriment, el tedi, amb naturalitat i deixar que els fills, familiars o amics s’avorreixin. És important recuperar el goig de no fer res.

APRENDRE A GAUDIR
És important aprendre a gaudir de les estones en les quals no fem res o no hi ha res que puguem fer.

PART DE LA RUTINA
Dedicar entre deu i quinze minuts diaris a l’avorriment, i que aquest passi a ser part de la rutina i dels hàbits saludables.

EVITAR LA SOBREESTIMULACIÓ
Allunyar-se de la sobreestimulació i de la multitasca. Concentrar-se a fer una sola cosa és molt més ràpid i eficaç.

SANA DESCONNEXIÓ
Apagar els aparells elèctrics –mòbil, tauleta, ordinador, televisor…– unes hores al dia i oblidar-se’n.

MEDITACIÓ I RELAXACIÓ
Dedicar un temps cada dia a pensar, reflexionar, ja sigui a partir de la meditació, la relaxació o resar, entre altres opcions.