Categoria Pell

El terme acne sol relacionar-se amb l’adolescència, però aquesta patologia va molt més enllà i es pot estendre a l’edat adulta. En el cas de les dones, una de cada deu pateix aquesta afecció una vegada arriba a la trentena.

Reconèixer les causes

Per aconseguir controlar l’acne, el primer pas és conèixer quins factors intervenen en la seva patogènia. Entre els més comuns, destaca l’augment de la secreció sebàcia que es regula a escala hormonal a través dels andrògens. Certes patologies hormonals, com la Síndrome de l’Ovari Poliquístic (SOP), s’associen a la presència de l’acne.

Un altre factor que propicia l’aparició del problema és l’acumulació de seu i cèl·lules mortes en la glàndula productora de greix, ja que l’obstrueix. A aquest procés se’l coneix com comedogènesi i apareix per l’alteració en el creixement de les cèl·lules de la pell i/o per canvis que es produeixen en la mateixa glàndula.

Al seu torn, el creixement de bacteris com el Propinebacterium acnes, propiciat per l’excés de seu, té un efecte irritatiu i inflamatori a la pell. Això pot comportar una major presència d’acne.

Atacar el problema

Els tractaments específics per solucionar aquesta afecció contenen combinacions de principis actius que actuen a diferents nivells.

  • components antiandrogènics i seborreguladors, com el zinc, que tenen la funció de controlar els nivells de greix que genera la pell
  • components queratolítics, com el salicilat de sodi, que eliminen l’acumulació de queratina en el fol·licle pilosebaci
  • components antiinflamatoris i antimicrobians, com la clorhexidina, que redueixen la inflamació i proliferació de bacteris

Higiene adequada

És important realitzar una correcta higiene i hidratació de la pell dues vegades al dia amb productes específics que no causin sequedat excessiva, i així, evitar els problemes derivats del seu i la sobreinfecció.