Categoria Cardiovascular

El colesterol alt suposa un risc per a la salut del cor. La dieta mediterrània i certs hàbits culinaris t’ajudaran a mantenir-lo en uns nivells adequats.

Prop del 30 % de les morts que es produeixen a Espanya tenen a veure amb malalties del cor. Igual que el consum de tabac, la hipertensió o l’obesitat, el colesterol constitueix un factor de risc per a la salut cardiovascular.

No sempre és ‘dolent’

El colesterol és un component que està present en l’organisme. És necessari, ja que forma part de les membranes cel·lulars i intervé en la fabricació de molècules com hormones. Gairebé la meitat del colesterol que circula a la sang el produeix l’organisme de forma natural, mentre que el restant l’obtenim a través de l’alimentació.

Els aliments d’origen animal –mantega, vísceres, carns vermelles o embotits– són, principalment, els que més colesterol contenen. No obstant això, els olis vegetals de coco o palma, que s’usen en productes processats com brioixeria o en plats precuinats, també en contenen. A més, aquests aliments són rics en greixos saturats, els quals poden causar hipercolesterolèmia.

Les llavors, l’oli d’oliva o el salmó aporten greixos essencials cardiosaludables

Es considera perjudicial quan els nivells de colesterol total superen la mitjana recomanable en sang –240 mg/dl, tal com apunta la Fundació Espanyola del Cor (FEC). Aquestes xifres poden elevar al doble les possibilitats de patir malalties i accidents cardiovasculars, com un infart de miocardi, respecte a les persones en les que les xifres es mantenen al voltant dels 200 mg/dl.

Alimenta el teu cor

La dieta mediterrània és la idònia, perquè la seva aportació de greixos prové fonamentalment dels àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats presents en el peix i els olis d’oliva i de llavors. També és important el consum de vegetals, llegums, cereals, hortalisses i fruites.

D’altra banda, la cuina al forn i al vapor són tècniques que et permeten preparar plats que amb prou feines contenen greix –el vapor no en requereix i al forn pots optar per guarniment amb cítrics i espècies, en lloc d’afegir-hi molt oli. Intenta evitar els fregits en la mesura del possible i, quan fregeixis, fes servir oli d’oliva, ric en greixos saludables.

Pel que fa a l’ou, que tradicionalment s’ha considerat que elevava les xifres de colesterol, s’ha demostrat que no hi incideix i que, tot i ser un aliment calòric, és un dels bàsics de la dieta saludable.

XF recomana: Mantenir un pes adequat i abandonar l’hàbit de fumar reduirà el risc cardiovascular

Nivells sota control

  1. Activitat física: un programa d’exercici aeròbic com caminar o nedar tres o cinc vegades per setmana i desenvolupat de manera regular redueix el colesterol dolent.
  2. Estatines: un 22 % dels espanyols pren aquests fàrmacs per reduir les xifres de colesterol, segons l’Organització Espanyola de Consumidors. Tot i seguir el tractament indicat pel metge, cal vigilar la dieta i fer exercici.
  3. Complements: el teu farmacèutic de confiança et pot aconsellar sobre complements alimentosos, coadjuvants en el tractament.