Categoria Capil·lar

L’estiu afecta el teu cabell. El sol, el clor, la sal i la calor el debiliten i el fan semblar més sec, amb menys brillantor i fràgil. Aquests factors poden arribar a cremar-lo canviant fins i tot la seva textura.

A més dels trets genètics que defineixen la forma, el color i la textura del cabell, existeixen altres factors que poden determinar el seu aspecte i estat en un moment determinat: estrès, mala alimentació, ús de productes inadequats, tints o modificació dels nivells hormonals. A l’estiu a més, cal afegir les conseqüències del sol, de les altes temperatures i de l’aire.

El cabell és part de la nostra aparença física i afecta la nostra autoestima i l’estat d’ànim en què ens trobem. Per això, per a tenir un cabell sa i que llueixi, és necessari reconèixer les seves característiques, per així donar-li les cures i tractaments idonis.

Tipologia de cabell 

 • Normal: presenta un aspecte elàstic, fort i amb lluentor.
 • Sec: sol tenir un pH àcid, la qual cosa provoca falta d’elasticitat i facilitat per a tornar-se trencadís. El seu, que regula el greix del cabell, no realitza la seva funció, donant origen a una freqüent picor. A més, aquesta falta de flexibilitat facilita l’obertura de les puntes.
 • Gras: l’excés de greix que produeixen les glàndules sebàcies li dona un aspecte brillant, endurit i laci, sent el tipus de cabell més propens a embrutar-se ràpidament.

Segons característiques més de tipus morfològic, podem parlar de:

 • Arrissat: és un cabell fi, suau i les seves cutícules no estan planes, per la qual cosa té un aspecte poc brillant.
 • Afro: és un cabell sec, gruix, sedós, molt arrissat i propens a trencar-se pel fet que té menys capes en les seves cutícules que altres tipus de cabell.
 • Fi: li manca volum i força, per la qual cosa necessita unes cures especials.
 • Gruixut: és molt més difícil de pentinar, ja que sol escabellar-se amb major facilitat. A més sol veure’s apagat o trencadís.

Cures bàsiques del cabell

Lluny de creences populars que van en contra del rentat diari dels cabells, la cura i la higiene capil·lar poden ser tan variables i freqüents com persones i tipus de cabell hi ha. En termes generals, el cabell amb tendència greixosa necessita més rentats que el de tendència seca, ja que la quantitat de greix que produeix el cuir cabellut és superior.

 1. El raspallat del cabell sempre és millor realitzar-lo en sec, començant per les puntes i acabant per l’arrel.
 2. L’aplicació del xampú ha de fer-se primer a les mans i d’aquí al cabell, per així dispersar-lo millor. Renta els cabells mitjançant un massatge amb la punta dels dits sobre el cuir cabellut, però sense exercir una pressió excessiva. Un moviment circular, pausat i constant estimularà els vasos sanguinis del cuir cabellut i millorarà l’alimentació dels fol·licles pilosos. La durada del massatge ha de ser d’uns 2 o 3 minuts, deixant passar un altre minut més perquè actuï el xampú.
 3. S’ha d’esbandir el cabell amb aigua tèbia, ni molt calenta, perquè estimula la generació de greix, ni molt freda, ja que impedeix la circulació sanguínia en el cuir cabellut.
 4. El condicionador s’aplicarà també sobre la mà, i des d’aquí a les puntes del cabell. El condicionador no té cap efecte sobre el cuir cabellut, així que cal concentrar la seva aplicació en les puntes del cabell i la tija, però sense arribar a l’arrel. Atès que els condicionadors són més greixosos, cal esbandir-lo durant uns 3 minuts.
 5. L’assecat ha de fer-se amb moviments lents, començant per eliminar la humitat amb una tovallola, sense fregar. Si fos necessari usar un assecador, cal mantenir una distància entre l’aparell i el cabell de, almenys, 30 centímetres. A ser possible, és millor que el pèl s’eixugui a l’aire lliure.

Per altra banda és important limitar l’ús de gomes, clips, pinces i sobretot, evitar subjectar el cabell quan està humit, triar un xampú adequat al tipus de cabell amb substàncies que estimulin la circulació capil·lar i portar una dieta rica i equilibrada en vitamines.

Consells específics segons tipus de cabell

 • Normal: cal rentar-lo sovint i no sotmetre’l a tractaments invasius.
 • Sec: necessita xampús suaus i condicionadors que l’hidratin regularment, procurant sotmetre’l el menys possible a tints, assecats a altes temperatures o raspallats forts.
 • Gras: és recomanable utilitzar un xampú suau que no estimuli l’activitat de les glàndules sebàcies, evitar l’aigua molt calenta i portar una alimentació baixa en greixos.
 • Arrissat: és necessari l’ús de xampús i condicionadors que l’hidratin i no usar pintes o raspalls, simplement pentinar-lo amb els dits per a desfer els possibles nusos.
 • Afro: és molt recomanable hidratar bé el cuir cabellut abans d’aplicar el xampú per a estimular la secreció de greix.
 • Fi: usar un condicionador que no necessiti esbandir-se, per a evitar que el cabell es torni opac i perdi volum.
 • Gruixut: triar productes que hidratin intensament la fibra sense sobrecarregar-la. Evitar-ne els que continguin silicones.

Sol, clor i sal marina

Som conscients que el sol pot malmetre la nostra pell, però moltes vegades oblidem els estralls que un dia de sol, platja o muntanya provoca als cabells.

El cabell està compost en la seva major part per una proteïna fibrosa, la queratina, que ajuda a suavitzar la textura del cabell. Aquesta proteïna té una especial afinitat per l’aigua. El vapor d’aigua penetra realment en tots els punts de la queratina capil·lar, augmentant el volum radial i el volum longitudinal.

A l’estiu els raigs ultraviolats de la llum solar modifiquen l’estructura de la fibra capil·lar, alterant la queratina i en conseqüència, el cabell es desseca, s’afebleix i les puntes s’obren. D’altra banda, quan el cabell està moll, l’aigua concentra la radiació solar i augmenta l’evaporació, per tant la fibra es deshidrata encara més ràpidament. A més la sal de l’aigua de la mar produeix una oxidació del cabell, que perd així el seu color. Aquest fenomen és encara més visible en el cabell tenyit. L’aigua de la piscina, en ser molt alcalina i molt clorada, oxida encara més els cabells i els estova.

Per altra banda, s’ha demostrat que el cabell ros o poc pigmentat es deteriora abans que el castany, densament pigmentat, quan tots dos s’exposen al sol. Tampoc hem d’oblidar que la sorra és molt abrasiva i  que el vent resseca i electritza la cabellera.

XF recomana: per a les temporades de sol i banys en piscines i mar, els protectors solars per a cabells eviten el dany que ocasionen aquests factors externs en la fibra capil·lar.

A l’estiu, cures específiques

La sequedat, les puntes obertes i la decoloració són algunes de les empremtes que les vacances de sol i platja poden deixar als cabells. Tenir cura del cabell tot l’any és important, però en aquesta època de l’any en què l’exposem contínuament a factors extrems es fa encara més evident.

Rutines com ara eixugar els cabells a l’aire, evitar utilitzar planxes i assecadors o aplicar un suavitzant cada dia ens ajudaran a combatre la sequedat. També serà de gran ajuda una dutxa amb aigua dolça després de cada bany, per eliminar el clor i la sal. I si llueixes una cabellera llarga i frondosa, has d’evitar recollir-te els cabells quan encara estan humits.

Així mateix, cal recórrer a un barret o un mocador en exposar-te al sol, això et protegirà de cremades i altres perjudicis de les altes temperatures.

A banda d’adoptar aquests hàbits, existeixen productes específicament indicats per a la protecció capil·lar, com els dels laboratoris René Furterer o Klorane.  Els que contenen olis vegetals i elixirs, aporten suavitat i un plus d’hidratació, a banda d’aromes agradables.

XF recomana: Evita exposar-te al sol a les hores centrals del dia, quan escalfa amb més intensitat.

L’electricitat estàtica del cabell

En moltes ocasions, l’electricitat estàtica fa que el cabell es torni impossible de pentinar.

Generalment, això sol ocórrer en cabells molt fins i que no han estat tractats correctament. Per exemple, fregar molt el cap en rentar-lo, un excés de raspallat i assecador o factors ambientals com el vent, poden produir l’electricitat estàtica en el cabell. En friccionar el cabell, les càrregues elèctriques de les partícules que el componen es desplacen d’uns àtoms a uns altres fent que els cabells se separin entre si.

En aquests casos és aconsellable:

 1. Usar raspalls de fusta i truges naturals que no alterin les càrregues elèctriques del cabell. El plàstic pot electrificar fortament el cabell.
 2. Ruixar laca en un raspall i passar-lo pel cabell, ja que allisa la fibra capil·lar.
 3. Tornar a mullar el cabell. L’aigua també li retorna les càrregues elèctriques que s’han perdut a causa de la fricció.
 4. No rentar excessivament el cabell, ja que els tensioactius que contenen els xampús alteren les càrregues elèctriques del cabell, desprotegint-lo. Utilitzar en tot cas, un xampú sense sulfats, a més d’un suavitzant i fer l’última esbandida amb aigua freda.
 5. Substituir les tovalloles tradicionals per les de microfibra que absorbeixen millor la humitat i l’assequen en menys temps i amb menys fricció.
 6. Baixar la temperatura en l’ús d’assecador o de planxa. La calor també repercuteix en l’intercanvi de càrregues elèctriques. Si pots invertir en un assecador, que sigui iònic, perquè neutralitza la càrrega estàtica.
 7. Aplicar productes hidratants (sobretot en forma de sèrums) que redueixen la càrrega estàtica i fan el cabell més manejable.

Sèrum capil·lar, per què serveix?

El sèrum capil·lar és el teu millor aliat per a la cura del cabell i combatre els efectes del sol, el clor i la sal de la mar aquest estiu. Tracta el cabell de manera profunda i duradora, i gràcies a la seva formulació altament concentrada, els seus resultats són visibles en poc temps.

Existeixen diferents tipus segons sigui la necessitat:

 • reparador de puntes. S’usa per a hidratar i segellar la cutícula. En la seva formulació, es combinen ingredients com l’oli de karité o el d’argània per a afavorir la recuperació de l’estructura natural del cabell.
 • contra l’encrespament. Reté la hidratació natural del cabell perquè no hagi de crespar-se i obrir-se per a buscar-la; un cabell crespat està ressec i necessita hidratació.
 • per allisar, desenredar i proporcionar lluminositat al cabell. Sol incloure en la seva composició olis vegetals i minerals, així com ingredients per a emplenar les fibres i mantenir l’estructura capil·lar.
 • protector. Pot ser una bona opció abans d’anar a la platja o piscina si tens el cabell sec, tenyit, fràgil o trencadís.

Aquest estiu, no ho dubtis i incorpora aquests productes en la teva rutina de cura i bellesa per a lluir un cabell sa i bonic. Recorda que en la teva farmàcia t’assessoraran sobre quins productes capil·lars són els més adequats per al teu cabell i les teves necessitats.