La castanya és una fruita seca d’alt valor energètic, rica en vitamines i baixa en greixos que ens pot ajudar a protegir-nos del fred de l’hivern.

Tot i ser una fruita seca, es diferencia de la resta en el seu alt contingut en hidrats de carboni. La castanya té un 40% d’hidrats de carboni, mentre que la resta de fruites seques solen tenir entre un 15-20%.

Degut a l’alta proporció en hidrats de carboni, les persones diabètiques han de moderar el seu consum

Conté moltes menys proteïnes i greixos que la resta de fruita seca; per tant, el seu contingut calòric es veu reduït.

Rica en potassi i àcid fòlic (beneficiós per a les embarassades). Les castanyes són una font rica en vitamines com la vitamina E i la vitamina B3.

Com que també tenen una gran quantitat de fibra, ens permeten millorar el trànsit intestinal; però en canvi les persones amb un sistema digestiu dèbil han d’anar en compte de no menjar-ne massa, perquè poden provocar flatulències i malestar intestinal.

Segons la medicina tradicional xinesa, les castanyes nodreixen els ronyons, que precisament són els òrgans que més pateixen durant l’hivern. Aquest aliment actua escalfant i propiciant l’activació dels ronyons.

Per tant, són especialment indicades per a les persones que pateixen de retenció de líquids i dolors lumbars relacionats amb la debilitat dels ronyons, així com per a les persones grans, ja que amb l’edat els ronyons són uns dels òrgans que perden més ràpidament l’energia vital.

Les Castanyes que es mengen han arrelat molt a la nostra cultura gastronòmica. Són un fruit de tardor del bosc, que popularment les hem menjat crues, torrades o bullides, i que a la Vall de Llémena han esdevingut part de la gastronomia local, tant en guisats, cremes o postres, com a element calòric més, per protegir del fred.