La trobem en forma de pols o d’arrel i, també, de vegades, barrejada amb pebre i canyella en la mescla que popularment coneixem com a curri.

La cúrcuma serveix per prevenir molts tipus diferents de càncer i en concret se n’han estudiat els efectes en els càncers de pulmó, pàncrees i estómac.

  1. La cúrcuma destaca per les seves propietats antitumorals, radiopotenciadores i radioprotectores d’aquesta espècie. Un consum de cúrcuma regular potencia els efectes de la radioteràpia i la quimioteràpia però també ajuda a prevenir el creixement de tumors. El rizoma d’aquesta planta conté 10 components anticancerígens (almenys), entre els quals es destaca la curcumina i els betacarotens. Tots ells tenen efectes protectors enfront del càncer de pell, el de mama, el de còlon i el de duodè.
  2. Està aconsellada per als que pateixen dispèpsia, digestions lentes, gastritis crònica o inapetència. La dosi recomanada és de 500 mg en pols, quatre vegades per dia, encara que també es poden omplir càpsules buides.
  3. La cúrcuma és molt bona per evitar els gasos, en ser carminativa i ajudar a expulsar els gasos de l’intestí. També serveix per alleujar còlics, gràcies als seus components com l’eugenol. Se sap que aquesta espècia és bona per als que pateixen d’atonia estomacal, flatulència i dispèpsia àcida.
  4. La cúrcuma presenta molt bons efectes com a protectora del fetge i tònic per a la vesícula biliar. Ajuda a eliminar les pedres biliars, té efecte antiinflamatori, permeten el drenatge del fetge i el buidatge de la vesícula. Es recomana consumir en casos de cirrosi, icterícia, malalties hepàtiques o trastorns a la vesícula biliar.
  5. Els pacients que pateixen d’artritis reumatoide, així com també la síndrome del túnel carpià (molt freqüent en l’actualitat per l’ús excessiu de l’ordinador i els mòbils) poden aprofitar les propietats antiinflamatòries de la cúrcuma. Actuen alleujant els símptomes i dolències, sobretot quan els calmants ja no tenen efecte o es requereixen dosis molt elevades per aconseguir una mica de benestar.
  6. És un antidepressiu natural. Aquesta és una de les aplicacions més conegudes de la cúrcuma en la Medicina Tradicional Xina, durant generacions. És que aquesta planta / espècia serveix per tractar la depressió i els trastorns relacionats a la tristesa o la infelicitat. Els estudis actuals revelen que consumir extracte de cúrcuma o cúrcuma en pols serveix per estimular el sistema nerviós, però a més, té efectes en el sistema immune i en l’estat d’ànim. És per això que redueix els nivells d’estrès i provoca un augment en la producció de serotonina. Pot ser usat en pacients amb depressió (emocional o estacional) i altres trastorns similars.
  7. La cúrcuma és un gran aliat del sistema immune del nostre cos, és a dir, les barreres que ens protegeixen de certes malalties, sobretot les que es produeixen per causa dels virus. Aquesta espècie té una capacitat immillorable com immuno moduladora.
  8. Les investigacions afirmen que aquesta espècie ofereix els seus principis actius que ajuden a eliminar els microbis, evitant que les ferides s’infectin, per exemple. És molt bon remei casolà per a la salmonel·la, per la seva activitat antifúngica i té la capacitat d’eliminar les bateries gram positives.
  9. La cúrcuma té la capacitat de regular la menstruació i alleujar els símptomes previs al període, com són els dolors al ventre baix o de cap. Però atenció, perquè menjar en excés impedeix l’ovulació, tal com fan els anticonceptius orals.