Els olis essencials es poden aplicar per via tòpica, oral o bé inhalats. Depenent del mètode d’aplicació escollit, l’oli utilitza una via principal per a la seva combinació amb el cos.

Si s’aplica per via tòpica, la ruta utilitzada per a transportar-se és a través del torrent sanguini fins arribar a la cèl·lula. Si es fa per via oral, és a través de la metabolització en el fetge, i si es fa per via inhalatòria és a través de la interacció amb el sistema hipotalàmic-endocrí i el sistema límbic. Aquestes són les rutes principals que utilitzen els olis essencials, però també existeixen vies secundàries que també són importants com és la via olfactiva, per exemple, quan apliquem l’oli essencial en forma de massatge a la pell.

Els olis essencial tenen una capacitat única de penetrar en les membranes cel·lulars i propagar-se per la sang i els teixits. Degut a l’estructura única i liposoluble dels olis essencials i que les seves mol·lècules són relativament petites amb gran habilitat per penetrar en les cèl·lules, els olis essencials aplicats de forma tòpica,viatgen per l’organisme en qüestió de minuts.

És important destacar que els olis essencials no afecten l’equilibri natural del cos. Si un component exerceix un efecte molt fort, un altre component és capaç de bloquejar-lo o contrarestar-lo.