Categoria Dona

A banda de les revisions, és aconsellable que la dona dugui a terme autoexploracions un cop al mes per detectar precoçment qualsevol alteració. El moment idoni per fer-ho és dos dies després de la menstruació.

La majoria de trastorns del pit estan estretament relacionats amb el cicle menstrual i l’acció de les hormones (estrògens i progesterona) en l’organisme. Fins i tot entre els bonys que requereixen una biòpsia, aproximadament el 90 % són benignes. Se’ls sol anomenar trastorns benignes de la mama, i tot i que acostumen a ser inofensius, els especialistes recomanen anar al ginecòleg si s’observen determinats símptomes.

 

Símptomes d’alerta

Si detectes algun bony sospitós que no desapareix quan s’acaba la regla o és atípic; fa mal la mama i de forma persistent; es produeix una secreció anormal; el pit o l’arèola canvien de grandària, color o sensibilitat bruscament; o apareix algun clotet, enfonsament o relleu; sobretot si s’assembla a la pell de la taronja, cal que acudeixis a l’especialista.

 

A la dutxa

Duu a terme els mateixos moviments de l’autoexploració en cada mama, i fes-ho després també a la dutxa, ja que amb l’aigua i sabó, la pell s’estova i és més fàcil detectar-hi masses i altres anomalies. No t’oblidis d’observar també les aixelles.

El diagnòstic precoç contribueix a operar de forma més conservadora i no perdre la mama

 

Com fer-la

Davant d’un mirall amb els braços fent nanses: observa els teus pits de front i de costat. Fixa’t en la textura de la pell, l’aspecte i la coloració.

Amb els braços darrere del cap mirant-te al mirall: cerca possibles protuberàncies, rugositats o canvis en la pell i la textura.
Amb els braços alçats: observa els mugrons i comprova si l’aspecte és normal. Estreny-los per detectar-hi possibles secrecions.

Tomba’t i col·loca el braç de la mama a examinar sota el cap: pressiona amb els dits contraris des del mugró cap enfora amb moviments circulars. Continua des de la base fins al mugró. Posteriorment, divideix el pit en vuit parts i palpa totes les zones de l’exterior a l’interior. Després de dalt a baix i de baix a dalt.