Categoria Digestiu

L’Anisakis és un paràsit nemàtode del medi marí. Té l’aspecte d’un cuc de color blanc amb una llargada que oscil·la entre els 4 i els 30mm. Fins fa ben poc temps, aquest paràsit ha passat completament desapercebut a la nostra societat, però la introducció de noves cultures culinàries en les que el peix cru o mig cuit en són la base, ha fet que en comencéssim a parlar.

La malaltia: l’Anisakiosi

 

L’Anisakis és el causant d’una malaltia de la qual n’hem sentit molt a parlar darrerament, l’Anisakiosi. L’Anisakiosi es produeix a través del consum de peix cru, mig cuit, fumat o marinat, per la ingestió de larves vives del paràsit. La infecció es caracteritza per dolors abdominals, vòmits, nàusees i a vegades febre i diarrea.

La simptomatologia apareix a partir d’una hora fins a dues setmanes després d’haver consumit peix infectat. També s’han descrit casos d’al·lèrgia després de la ingestió d’Anisakis. L’Anisakiosi ha estat i és un important problema de Salut Pública a països com el Japó, Holanda o Chile on el consum de peix cru o mig cuit és una pràctica culinària habitual. A Espanya el primer cas es va descriure l’any 1991 i des d’aleshores ha anat en augment i en molts casos, es creu que ha passat desapercebut.

Qui pot contraure la malaltia?

Qualsevol persona que consumeixi peix cru o insuficientment cuinat.

Quins aliments poden estar infectats?

Alguns dels productes que s’han implicat amb infeccions humanes són:

  • ceviche: peix marinat amb llimona i espècies
  • lomi-lomi: salmó marinat amb suc de llimona, ceba i tomàquet
  • ous de salmó
  • sashimi: troços de peix cru
  • sushi: peces de peix cru amb arròs i altres ingredients
  • arengada crua lleugerament salada
  • seitons en vinagre
  • peix fumat en fred
  • peix poc cuinat

Quins controls hi ha sobre el peix que consumim?

El Reial Decret 1437/1992 del mes de novembre, regula els controls sanitaris i d’inspecció que han de realitzar els establiments que comercialitzen productes de pesca.