Molt de moda en els últims temps, el bolet és un producte apreciat dins la gastronomia de casa nostra i un dels principals ingredients dels menús d’aquesta temporada. Aporta vitamines i minerals i molt poques calories.

Un 90% dels bolets és aigua, cosa que significa que no tenen calories ni greixos. Aporten pocs hidrats de carboni i fibra. Contenen vitamines B2, B3 i D2 i minerals (iode, potassi, ferro, coure, fòsfor i calci).

Són bons per a les embarassades i pel creixement dels nens. Afavoreixen el trànsit intestinal i reforcen el sistema immunitari, les dents, els ossos i les mucoses. Contribueixen al bon funcionament de la tiroide.

Són productes de temporada que es fan a la brasa, a la planxa, al vapor, estofats o crus (xampinyó i ou de reig) en carpaccio o amanides.

Els bolets són saludables, no engreixen i aporten vitamines i minerals. Es poden cuinar infinitat de gustoses receptes.

Propietats

  1. Defenses Reforcen el sistema immunitari amb la creació de defenses i la formació d’anticossos. Afavoreixen la producció de glòbuls vermells i blancs.
  2. Diürètic i laxant El potassi contribueix a eliminar els líquids corporals, i la fibra afavoreix el trànsit intestinal, per això es recomanen per combatre l’estrenyiment.
  3. Antioxidant L’alt contingut en seleni en alguns bolets fa que siguin antioxidants i endarrereixin la degeneració de les cèl·lules per part dels radicals lliures.

Conservació per gaudir-ne tot l’any

  • Dessecats. Netegeu els bolets amb un drap, sense aigua. Talleu-los a rodanxes primes i esteneu-los sobre paper d’embalar. Cobriu-los amb una tela fina i deseu-los en un lloc airejat però sense llum. Abans de consumirlos s’han de posar en remull.
  • En oli. Han de ser grans, joves, carnosos i frescos. Renteu-los amb aigua i escaldeu-los 2 minuts. Deixeu-los refredar. Afegiu-hi sal i herbes aromàtiques i col·loqueu-los en un pot ple d’oli.
  • Congelats. Renteu-los, talleu-los a rodanxes i escaldeu-los 2 minuts. Un cop secs, poseu-los en bosses al congelador.