Connectats a través de les ones

 

És un nou escenari de comunicació, però, com en la resta de les actuacions vitals, s’ha de viure amb sentit comú i amb la prudència de la vida ‘off-line’.

Les xarxes socials ens han obert un nou món. Les xarxes socials virtuals són una altra manera d’estar en contacte amb la gent. És una forma ràpida i fàcil de comunicar-se, d’estar en contacte malgrat la distància. Però també són eines molt volubles: avui pots ser dalt de tot i demà que ningú no es recordi de tu.

L’ús sa de les xarxes socials, així doncs, passa per no oblidar això. De fet, alguns estudis han alertat que poden perjudicar les relacions. Sobretot, les de missatgeria instantània com ara WhatsApp, un canal que pot afectar la forma de comunicar-se i originar més d’un maldecap a les parelles.

L’ansietat i l’angoixa hi són presents i tant les relacions de parella com les relacions d’amistat comencen a ressentir-se’n. Enrique García Huete, professor de psicologia a la Universitat Complutense de Madrid, ja va advertir que aquest “pot ser un canal perfecte per reforçar les relacions de parella durant la fase de l’enamorament, però que pot ser perillós quan un dels dos membres s’obsessiona pel control constant de l’altre o si la parella es trenca i també es passa a una fase obsessiva de control”.

 

Som nosaltres?

 

Un altre dels problemes associats a aquest tipus de xarxes és que es pot caure en la temptació de projectar una personalitat que no ha de concordar necessàriament amb la real. Aquesta situació és la que comenta al seu llibre, Virtually You, el psiquiatre Elias Aboujaoude, que defineix l’e-personalitat com “la imatge que t’agradaria tenir en el món virtual, la nostra identitat”. Per tant, per fer un ús sa d’aquestes eines de relació, tractem de ser nosaltres mateixos.

Les xarxes poden reforçar les relacions, però cal anar amb compte de no obsessionar-s’hi

Ús saludable

 

1. Amics? els que calen

No descuidis les relacions físiques. Segons el psicòleg Robin Dunbar, l’ésser humà, en particular el seu cervell, només pot mantenir una mitjana de 150 amistats (saber a què es dediquen, què fan, etc.). Per què en vols més?

2. Controla’t

Les xarxes socials poden inflar l’autoestima i conduir a una pèrdua de l’autocontrol, segons un estudi publicat a la revista Journal of Consumer Research. S’ha d’anar amb compte amb la potenciació de l’autoestima induïda pels “m’agrada” o els comentaris.

3. Compte amb el que fas

No infravaloris aquests mitjans perquè no tot es queda en el món virtual. Aquesta va ser una de les conclusions d’una investigació realitzada per la Universitat de Denver, Colorado.